LOADING

Type to search

Editorial

El port de Vallcarca

La Generalitat preveu que el port de Vallcarca pugui esdevenir un port de desballestament de vaixells. Es tracta d’un pla, encara no aprovat, en el qual treballa la Direcció General de Ports, davant la necessitat que Catalunya disposi d’una instal·lació activa d’aquest tipus i aprofitant el progressiu tancament de l’activitat industrial a Vallcarca: ja fa una desena d’anys, amb motiu de la crisi del 2008, que la fàbrica de ciment va començar a disminuir la producció, fins que el 2018 va acabar tancant la seva activitat. Actualment, el Port de Vallcarca només té ús –reduït– per a la pedrera de darrere de l’antiga fàbrica.

Que la Generalitat busqui possibles espais per obrir un port de desballestament d’embarcacions és legítim. Els vaixells acostumen a tenir una vida d’uns cinquanta anys i un cop arriben a aquest temps necessiten espais on ser reciclats o, simplement, desmuntats. És a dir, la indústria naval necessita, com totes les activitats, els seus respectius, cementiris. I en un litoral com el català, copat per l’alta densitat humana, es fa difícil trobar instal·lacions on realitzar aquest servei, a no ser que se n’aprofiti alguna ja existent.

Però impulsar una activitat de desballestament com la que pretén fer la Generalitat a poc més d’un quilòmetre en línia recta de dos ports esportius i les seves respectives platges no és la solució més idònia ni indicada. No ho és des d’un punt de vista turístic, ja que una activitat industrial com el desballesament resulta contaminant i acompanyada de certs riscos en matèria de seguretat. I tampoc ho és, en conseqüència, des d’una òptica ambiental.

L’Ajuntament ja ha anunciat la seva discrepància del projecte de la Generalitat en boca del regidor de Platges i Promoció Econòmica, Guillem Escolà, que ha qualificat la proposta del Govern català com incompatible amb les intencions que Sitges té per explotar unes instal·lacions com les de Vallcarca. Entre les opcions que mou el Govern municipal hi ha habilitar l’espai com un punt d’arribada de creuers de format petit i mitjà, una activitat que enllaça amb la condició de vila turística de Sitges. Un dels eixos d’actuació de Guillem Escolà és l’economia blava, el conjunt d’activitats que pretenen aprofitar els recursos del litoral per dinamitzar l’economia del territori, turísticament, però també en altres facetes, com la científica o l’educativa. A més, Vallcarca és una oportunitat per a Sitges en un espai que mai havia estat contemplat per a les opcions marines que se’n deriven.