El Pregó del Clavell s’avança un dia en un Corpus més de revetlla que mai

Les catifes i la Processó de diumenge tornen a coincidir amb la nit de Sant Joan

- Publicitat -

El Corpus s’ensuma pels carrers de Sitges i, després de la presentació de les novetats, el passat dimarts, encara amb una major intensitat. Ja s’han desvetllat públicament els secrets d’una celebració que, aquest any, el seu dia més àlgid –el de les catifes– coincideix amb Sant Joan. 

Qui coneix a la presidenta de Corpus, l’Angelina Salesas, pot entendre una de les seves màximes, i és que més és més. Per aquesta raó, la presentació del programa al Saló d’Or va mostrar creativitat i elegància per conduir a les respostes més esperades: la catifa i l’altar del Cap de la Vila els confeccionarà la colla Mitjana de Bastons amb motiu del 40è aniversari de la seva creació; Josep Maria Rosés serà el pregoner del clavell; l’artista Núria Corretgé guarnirà el Pati Blau, i Esther Viyuela, serà la pendonista del Penó de la Minerva. El grup teatral, La Tija, van ser els encarregats de desvetllar els protagonistes del Corpus d’enguany, així com de construir la imatge oficial, el cartell, mitjançant la construcció, pas per pas, dels diferents elements que el constitueixen. A mida que apareixien les peces, introduïdes per una melodia, una veu en off explicava la simbologia de cada una. Quan tots els elements eren al Saló d’Or, el cartell original va fer entrada al petit escenari. Dos membres de La Tija van ser els encarregats de dipositar-lo sobre el cossi del clavell i el van venerar com si d’un retaule es tractés. El cartell és un gravat, obra de Dolors Luján, en el que va voler plasmar el procés de creació de les catifes amb una tècnica artística també “molt laboriosa”. 

La presidenta de la Comissió, amb to irònic, va anunciar que el Pregó del Clavell és farà als Jardins del Retiro, cap novetat al respecte, tot i els somriures còmplices amb les primeres files, entre les quals s’hi trobava Elena Ferré, presidenta de l’entitat. La novetat arribava immediatament després i és que el Corpus s’allargarà un dia més perquè el Pregó serà el divendres 21, a les 22 hores, i no pas el dissabte de vigília com s’havia fet fins ara. Angelina Salesas argumenta que d’aquesta manera se li confereix un caire més íntim i acollidor. Es manté dissabte, a les 19.30 hores, l’Exposició Nacional de Clavells, també als jardins de l’entitat de la lira, amb la participació de les tres parelles de gegants i un refrigeri gratuït, cortesia de l’Associació de Paradistes del Mercat Municipal. 

Enguany, el dia de Corpus coincideix amb la revetlla de Sant Joan. Per aquest motiu, la missa i la processó s’avançaran una hora, de forma que la celebració litúrgica s’iniciarà a les 18 hores. Es confeccionaran catifes en 31 trams de carrers amb més de 370.000 clavells, juntament amb materials com gespa, clofolla d’arròs o cafè que restaran exposades fins al pas de la processó.

Tot i la presentació de dimarts, ja fa dies que Sitges comença a olorar a Corpus. El primer dissabte de juny, la sala Vaixells del Palau Maricel escalfava motors amb la inauguració de l’exposició Corpus, flors i tradició estructurada per l’estudiós de la festa, Eduard Tomàs, i dissenyada per la sitgetana Anna Sànchez. 

Articles relacionats