LOADING

Type to search

Editorial

El preu de l’habitatge

El preu del lloguer va baixar a Sitges un 7 per cent durant el 2020, un exercici marcat de ple per la pandèmia. El desembre del 2019, el preu del lloguer per metre quadrat estava en 13,9 euros de mitjana, mentre que aquest darrer desembre s’havia situat en 13 euros. El sector de Sitges més car en habitatge de lloguer, aquest final del 2020, era la platja Sant Sebastià, seguit del centre i el Vinyet i Terramar, menre que el més econòmic és els Molins.

El descens del 7 per cent en el preu de lloguer està calculat sobre les ofertes que surten de les agències i els portals. En canvi, respecte els qui tenen lloguers actius no existeix un barem que permeti conèixer les reduccions que s’hagin pogut produir arran de la pandèmia. Sí que se sap que l’oferta del parc de lloguer ha augmentat al voltant d’un 10 per cent, gràcies a habitatges amb la categoria d’apartament turístic, que provisionalment han optat pel lloguer convencional, atesa la manca de moviment turístic derivat de la situació actual.

No és la primera vegada en els darrers anys que es produeix una reducció en el preu del lloguer. Durant la crisi iniciada el 2008  els preus del lloguer van baixar notablement i, durant uns anys, Sitges va poder oferir un lloguer a preus raonables. No va durar, però, molt de temps, ja que a partir del 2014, a mida que la situació econòmica millorava, els preus van tornar a pujar.

Cal saludar l’actual reducció amb un punt d’optimisme, malgrat que fa preveure que no es consolidarà i que quan la normalitat faci recuperar l’activitat econòmica, també repercutirà en el preu de l’habitatge. Tampoc hi ha indicis que la Llei del preu de lloguer, que va aprovar el Parlament de Catalunya el setembre passat, hagi de resultar efectiva, segon han posat de manifest diversos coneixedors del sector, que indiquen que, fins i tot, en alguns casos, encara ha generat algun augment col·lateral.

L’accés a l’habitatge és un dels principals problemes que té Sitges. Els preus elevats han provocat que cada vegada més joves –i no tan joves– hagin hagut de canviar de municipi per trobar habitatge més assequible. L’Ajuntament està executant actualment la construcció de la primera promoció d’habitatge social de lloguer en deu anys, gràcies a la cessió de terrenys dels propietaris de La Plana i Santa Bàrbara. Mai una obra havia estat tan necessària com aquesta.