LOADING

Type to search

Editorial

El preu del lloguer

En els últims cinc anys, el preu del lloguer ha pujat un 33 per cent a Sitges i un 37 a Sant Pere de Ribes. En el mateix període de temps, l’Índex de Preus al Consum (IPC) ha augmentat un 4,6 per cent. La simple exposició i comparació d’aquestes xifres ja posa de manifest el despropòsit en el qual s’ha convertit l’accés a l’habitatge a Sitges i la situació extrema que s’hi ha generat. També en el darrer any, malgrat la paràlisi econòmica generada per la Covid, els preus han continuat pujant a la vila, a diferència d’altres poblacions, on hi ha hagut una certa contracció.

Sitges és un dels exemples de municipi que mor d’èxit. La seva qualitat de vida, sumada a la seva capacitat d’atracció i l’estratègica ubicació geogràfica, la fa desitjable a ulls d’una elevada quantitat de gent. En l’últim any, aquesta situació encara ha augmentat més, a causa de la tendència creixent de les persones que deixen les ciutats i entorns metropolitans per viure en espais més tranquils. A conseqüència de tot això, la demanda d’habitatge no s’atura i creix per damunt de l’oferta. El resultat de tot plegat és que els preus continuen pujant. No és res nou, ja que fa anys (dècades) que Sitges viu en la situació de rebre més gent de la que està en condicions d’acollir per poder mantenir estabilitat en els preus de l’habitatge. Però el cert és que la tendència dels últims anys ha deixat la situació insostenible.

Conscient del context, l’Ajuntament ha marcat com a prioritat la construcció d’habitatge per llogar-lo a preu assequible. D’entrada, són 175 pisos, repartits en tres illes diferents a la Plana i Santa Bàrbara, que sortiran a un lloguer de 7 euros el metre quadrat; és a dir, la meitat del que marca el mercat. L’any vinent s’acabaran les dues primeres promocions i la tercera estarà enllestida la primavera del 2023. Que en els temps actuals, en què les operacions de gran abast en el sector públic són especialment lentes a causa de la feixuga tramitació administrativa, resulta especialment significatiu que el Govern sigui capaç de lliurar 175 pisos dins l’actual legislatura.

Ara bé, amb aquests 175 –ni tampoc amb els més de 300 que podran arribar en els propers anys en la resta de terrenys de la Plana i Santa Bàrbara reservats amb aquesta finalitat–no se solucionarà el greu problema que té Sitges amb l’accés a l’habitatge. L’actual marc legislatiu no deixa gaire marge per a que les administracions municipals puguin intervenir en la regulació del preu del lloguer. Però tot indica que aquest continuarà sent un assumpte d’extrema importància i que caldrà continuar avançant.

També pots veure