El PSC i El Margalló entren al Govern

Aurora Carbonell i Luismi Garcia, etrant avcui poc després de les 9h a l’Ajuntament
- Publicitat -

El PSC i El Margalló ja són dins del Govern municipal, que, amb 12 regidors, s’assegura una còmoda majoria absoluta. Els portaveus d’aquestes dues formacions, Luismi Garcia i José Maria Martínez, respectivament, han signat el document juntament amb els màxims representants de les tres formacions que van formar l’executiu ara fa un any: l’alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC), David Martínez (SGI) i Xavier Salmerón (Guanyem Sitges).

La signatura s’ha fet aquest matí, passades les 9 hores a la Casa de la Vila, un cop ha finalitzat la darrera reunió de Govern amb vuit membres. L’acte de signatura, però, ha estat a porta tancada sense haver-lo anunciat prèviament i sense permetre l’accés a la fotògrafa de L’Eco de Sitges, que ha retratat els protagonistes quan tornaven a l’Ajuntament després d’una pausa.

L’ampliació del Govern arriba després que l’assemblea de Guanyem Sitges donés ahir al vespre el vist-i-plau a l’entesa a la que van arribar Xavier Salmerón i Luismi García la setmana passada per desbloquejar la situació. L’acord és un terme mig entre les dues parts. És a dir, el document signat avui pels cinc portaveus és el que van aprovar les assemblees d’ERC, PSC, SGI i EM i va rebutjar la de Guanyem, però afegeix tres matisos, que resulten claus per a aquests darrers sobre el top manta, el trasllat de sorra a les platges i l’Autòdrom.

Aquests tres punts van ser acordats bilateralment entre el PSC i Guanyem Sitges i no s’han inclòs al document d’ampliació, sinó que s’incorporen al Pla d’Actuació Municipal (PAM), el full de ruta del Govern municipal. La redacció de les modificacions resulta suficientment flexible –i, en part, ambigua– per fer compatible l’equilibri entre els postulats dels socialistes i els de l’esquerra alternativa. (Podeu llegir les modificacions a sota).

Assemblea de Guanyem Sitgs, celebrada ahir al vespre a l’Ateneu

Guanyem Sitges era contrari a la intervenció de la Policia per actuar el top manta, mentre que el PSC no la prioritzava, però no la descartava en tractar-se d’una venda il·legal. En l’acord es contempla ara aquesta intervenció: “en cas de produir-se una actuació policial, aquesta buscaria la convivència i el foment de la informació pública, i rebutjant la confrontació”.

Respecte a la utilització de la draga, Guanyem accepta que es pugui portar sorra de manera “extraordinària” a les platges, però aconsegueix deixar clar que “sense utilitzar en cap cas la mobilització de sediments mitjançant el dragatge”.

I, per últim, el tercer punt inclòs en l’entesa fa referència a l’Autòdrom, el projecte que preveu l’adaptació d’aquest equipament abandonat en un centre eqüestre i dedicat al món de l’automòbil. El PSC està a favor del projecte, ja que considera que serà revitalitzador per a l’economia del territori, mentre que Guanyem el rebutja per l’impacte ambiental que argumenta que pot tenir. L’entesa subratlla la defensa mediambiental i la necessitat d’evitar les afectacions en mobilitat –que també comparteixen el PSC–, i deixa la porta oberta a la via judicial, una operació difícil, ja que l’Autòdrom forma part del terme municipal de Sant Pere de Ribes, on l’Ajuntament de la socialista Abigail Garrido hi dona ple suport.

El Govern de 12 regidors es farà visible aquesta tarda al Ple municipal, que se celebra a les 16h per via telemàtica.

Canvis en els redactats acordats pel PSC i Guanyem i que s’incorporan al PAM:

Sobre la venda ambulant:
1.5.4.2. Treballar de forma Inter departamental i entre administracions per a facilitar els processos d’inserció sociolaboral de les persones en situació irregular. En el cas concret de les persones que fan venda irregular a la via pública i que es troben en aquesta situació administrativa, se cercaran opcions, sempre, des d’aquesta perspectiva entenent, doncs, que en cas de produir-se una actuació policial, aquesta buscarà la convivència i el foment de la informació pública, i rebutjant la confrontació.

Sobre la draga:
2.1.1.7. Estudiar la possibilitat d’aportació extraordinària de sorra a les platges en casos excepcionals i sota criteris tècnics mediambientals, sense utilitzar en cap cas la mobilització de sediments mitjançant el dragatge. En aquest sentit, es treballarà per sol·licitar a altres administracions i organismes públics o privats a aturar les tasques de dragatge que es realitzen periòdicament en el litoral sitgetà més enllà d’aportació de sediments a les platges sitgetanes.

Sobre l’Autòdrom de Terramar:
Aquest nou objectiu diu: 2.1.3.4. Respecte del projecte de l’Autòdrom de Terramar, aprofundir en la defensa mediambiental i treballar per revertir les afectacions en mobilitat amb impacte al municipi de Sitges ja sigui en taules de treball i de cooperació entre municipis del Garraf o, si s’escau, per la via judicial.

Notícies relacionades:
El PSC i Guanyem desencallen les diuferències i encaminen l’acord (19 de juny de 2020)
Ultimàtum al preacord per ampliar el Govern (17 de juny de 2020)
Guanyem rebutja l’entrada del PSC en els termes actuals i la pilota salta a la teula d’ERC (12 de juny de 2020)
Els partits del Govern, el PSC i El Margalló voten l’ampliació de l’executiu (12 de juny de 2020)
Els partits del Govern i els nous socis porten a les assemblees la proposta de pacte (10 de juny de 2020)
El PSC esmena dos punts en la proposta del Govern (9 de juny de 2020)
El Govern presenta al PSC una proposta d’acord marcada pels equilibris (8 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats