El PSC i Guanyem desencallen les diferències i encaminen l’acord

La regidora Júlia Vigó, durant la presentació del PAM, que adquireix un paper destacat en el nou acord
- Publicitat -

La pilota ha anat de teulada en teulada. I ara l’han xutat més endavant. A prou distància com per permetre un principi d’entesa entre les dues parts més allunyades, el PSC i Guanyem Sitges. Ahir dijous al vespre, representants de les dues formacions es van reunir, en un clima de cordialitat, però a l’únic acord al que van arribar és continuar parlant. A la nit, Xavier Salmeron (Guanyem) feia arribar una nova proposta al portaveu del PSC, Luismi García: que els dos punts de conflicte (els relatius a la intervenció de la policia en el top manta i el trasllat de sorra a les platges) s’encomanessin a les línies marcades pel Pla d’Actuació Municipal (PAM). El PSC va acceptar la proposta.

Amb aquest principi d’acord, les dues parts eviten que els dos punts en conflicte (al qual caldria afegir un tercer, relatiu a l’Autòdrom) siguin una roca que els impedeixi avançar, atès que cap dels dos volia cedir en els seus plantejaments. L’entesa, però, no és definitiva, ja que necessita l’aval de la gent de Guanyem, que haurà de donar el vist-i-plau en assemblea. Els dos regidors de l’esquerra alternativa han informat avui als companys de l’Equip de Govern (ERC i SGI) de la via trobada per desencallar la negociació, durant la sessió que han celebrat aquest matí. Luismi García i Xavier Salmeron han tornat a parlar avui. El dia ha estat intens per a la coordinadora dirigent de Guanyem, que ha estat tractant internament el principi d’entesa i el procés a seguir a partir d’ara.

La fórmula trobada en el principi d’entesa és suficientment ambigua per a que cap de les dues formacions assumeixi que ha hagut de cedir davant l’altra. Però, per altra banda, suposa un ajornament de les diferències en benefici d’una interpretació no suficientment objectiva. Ha estat un acord d’enginyeria política, que ha posat de manifest les capacitats de totes dues parts per prioritzar el pacte per damunt de les diferències.

Aquesta fórmula intermitja permet a Guanyem fer bandera del PAM, elaborat pel Govern, però amb forta influència seva, tant en les propostes de contingut com en la seva redacció. El PAM, precisament, es mostra contrari a l’ús de la draga en les platges i aposta per vies socials per abordar la venda il·legal. La fórmula també permet als socialistes no cedir en els dos punts que havien esmenat de la proposta inicial del Govern. El PSC havia reiterat que l’ús de la draga no era la seva aposta i que la gestió del top manta no es podia fer només a través de la intervenció policial. Però els socialistes no volien signar un document que condicionés possibles actuacions de futur en funció d’escenaris imprevistos.

El mateix Luismi Garcia va informar a través de whatsapp, ahir poc abans de la mitjanit, a la seva gent de l’entesa. El primer secretari dels socialistes sitgetans, David García, també va beneir l’acord i va ressaltar que s’havien donat aquest marge per evitar trencar la taula de negociació. Tant el portaveu municipal com el primer secretari van ressaltar el paper de Xavier Salmerón i Júlia Vigó en les converses.

Amb l’entesa d’ahir a la nit, Guanyem tornarà a convocar la seva gent amb la carta de no haver cedit a les pretensions del PSC, si bé tampoc haver aconseguit que els socialistes s’hagin sotmès a les seves.

La trobada de la tarda es va celebrar en un clima de cordialitat a la seu del PSC, a la plaça de l’Hospital, i va durar una hora i mitja. En la reunió ja va sortir, a proposta de Guanyem, que el PAM fos l’element canalitzador de l’acord. Hi van participar Luismi García, Xavi Roig i David García (en representació del PSC) i Xavier Salmerón, Júlia Vigó i Javi Avendaño (per part de Guanyem). En la trobada també es va abordar el projecte de l’Autòdrom, si bé no és competència de l’Ajuntament de Sitges, ja que forma part del terme municipal de Sant Pere de Ribes. Els socialistes veuen bé la iniciativa, mentre que Guanyem s’hi oposa. Amb tot, les dues parts van acordar potenciar les actuacions de protecció ambiental i de mobilitat que afectin al projecte.

El document d’ampliació del Govern va ser avalat divendres passat per les assemblees d’ERC (vint vots a favor i una abstenció) i del PSC (unanimitat). Anteriorment, també s’hi havia pronunciat per unanimitat SGI i El Margalló. Guanyem va votar en contra, arran la consulta interna en què el No va rebre el 61 per cent dels vots.

L’acord entre els cinc partits implicats detalla que el PSC assumeix la nova regidoria de Projectes Estratègics i Impuls Econòmic, a més de Salut, Sostenibilitat, Cementiris i Participació Ciutadana. En altres regidories (Hisenda, Recursos Humans i Platges) hi participa com adjunt. El Margalló es farà càrrec de Governació i els serveis de les Botigues i Garraf. Com ja era previsible, per raons d’aritmètica, el socialista Luismi Garcia serà el primer tinent d’alcalde.

Notícies relacionades:
Ultimàtum al preacord per ampliar el Govern (17 de juny de 2020)
Guanyem rebutja l’entrada del PSC en els termes actuals i la pilota salta a la teula d’ERC (12 de juny de 2020)
Els partits del Govern, el PSC i El Margalló voten l’ampliació de l’executiu (12 de juny de 2020)
Els partits del Govern i els nous socis porten a les assemblees la proposta de pacte (10 de juny de 2020)
El PSC esmena dos punts en la proposta del Govern (9 de juny de 2020)
El Govern presenta al PSC una proposta d’acord marcada pels equilibris (8 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats