El retard dels xiringuitos

- Publicitat -

Aquest cap de setmana, les platges de Sitges començaran a veure nous xiringuitos, que se sumaran al que es va instal·lar a les Anquines, davant l’Hotel Me Terramar, a començament de mes. Mica en mica, les diferents platges començaran a tenir els serveis d’hamaques, tendals, bar i, en alguns casos, restauració. Tot plegat arriba amb més de dos mesos de retard i quan ja en fa tres que va començar una temporada de platja, enguany més sol·licitada que mai per les elevades temperatures de primavera i començament d’estiu.

El procés de renovació –i també de millora, perquè així acabarà sent– de les concessions de les platges no ha anat bé. El simple fet que a començament de juliol la immensa majoria de les platges encara no tinguin serveis ja posa de manifest la magnitud de la tragèdia i la imatge de precarietat que està donant la destinació als turistes i visitants que hi arriben. El Govern municipal tenia interès especial que aquest estiu tots els nous xiringuitos estiguessin ja instal·lats i en funcionament. A un any de les eleccions municipals, poder lluir els nou serveis –que suposaran una evident millora respecte els anteriors, tal com permeten comprovar les bases del concurs– suposava una bona targeta de presentació per als partits del Govern.

Però el resultat final ha estat totalment el contrari: els xiringuitos arriben molt tard i quan ho fan (o ho facin), en la majoria de casos, són amb estructures reaprofitades o llogades que no resultaran les definitives i, per tant, lluny de la imatge atractiva que es pretén mostrar. Amb una resolució tan justa, als concessionaris no els dóna temps d’encarregar material i han de llogar el que troben per a aquest estiu.

Aquestes són els coses que passen quan els polítics (de tot els colors) actuen condicionats per la dinàmica electoral i no pel benefici col·lectiu. Si enguany l’Ajuntament necessitava tres mesos per aprovar el Pla d’Usos de les Platges (com a pas previ i imprescindible a treure la licitació del servei), el més raonable hagués estat prorrogar el servei, convocar el concurs la propera tardor i així disposar del temps necessari per dur a terme la complexitat del procés. I més, en una casa tan complicada com és l’Ajuntament. Però el Govern ha volgut córrer massa i ha acabat ensopegant.

L’esperança que queda és que, efectivament, el servei de xiringuitos, hamaques i parasols sigui el 2023 millor que els anteriors. I la notícia positiva és que falten cinc anys per a que es torni a convocar un altre concurs, que esperem no sigui com aquest.

Articles relacionats