LOADING

Type to search

Editorial

El retorn de l’activitat

La celebració el Festival Vila del Llibre, el passat cap de setmana, va ser un primer signe d’un progressiu retorn a una normalitat que encara trigarà a ser normal, però que, en tot cas, cada cop es distancia més dels excessivament llargs i durs mesos d’aturada forçada. El Vila del Llibre es va celebrar amb les corresponents mesures sanitàries i limitacions evidents (especialment la de moviment intercomarcal), però va permere tornar a respirar l’ambient propi d’un festival: xerrades, presentacions, fira editorial, actes infantils i activitats en els comerços i els restaurants. Una bona iniciativa, que va permetre respirar de nou optimisme i satisfacció entre els participants i assistents.

També en el terreny cultural, aquesta mateixa setmana s’ha presentat una nova edició el Festival Jardins de Terramar, que enguany torna a escena després de l’aturada de l’any passat (per la Covid, però també per les diferències –aparentment solventades– entre organització i Ajuntament). També serà un festival amb limitacions (d’aforament, de cartell i de moviment), però que permetrà recuperar el que ha estat una de les millors iniciatives en el Sitges dels darrers anys. 

I ahir dijous es va presentar una altra nova proposta, en aquest cas sorgida de la societat civil i que ha aconseguit unir els esforços d’associacions econòmiques i d’entitats cíviques i socials: el Siyes, una festa que pretén donar la benvinguda a la temporada d’estiu i contribuir a posicionar la marca, en un any any en què l’activitat turística dependrà especialment del turisme de proximitat.

La concatenació en pocs dies de la celebració o presentació d’aquestes tres esdeveniments permeten dibuixar un nou escenari en l’àmbit de la cultura, l’oci i els espectacles, tres facetes terriblement afectades per la crisi de la Covid i oblidades pels governs de la Generalitat i de l’Estat. Ben és cert que a Sitges l’activitat cultural no s’ha aturat, en molt bona part gràcies al programa de La Pregonera, impulsada per la Regidoria de Cultura, que ha omplert l’agenda d’exposicions, representacions escèniques, concerts i activitats infantils. Ara, el retorn progressiu dels festivals (el Jazz Antic Sitges va celebrar, també adaptat, fa dues setmanes, amb bona nota) suposa un nou pas en l’esperada recuperació.

En marxa hi ha altres interessants iniciatives i propostes, com la prova de l’oci nocturn, organitzada per bars musicals, Ajuntament i sectors empresarials i que es troba a l’espera de la confirmació per part de la Generalitat.