El ‘top manta’ i els apartaments turístics arriben a l’Agència de Salut Pública

- Publicitat -

La proliferació del top manta en les darreres setmanes està escalfant la vida comercial, política i ara també sanitària de Sitges. Les aglomeracions registrades en els darrers dies al Passeig Marítim, on es van instal·lar els venedors des del cap de setmana passat, ha motivat que Ciutadans hagi portat el cas a l’Agència de Salut Pública per les “incidències sanitàries molt greus”, que, segons argumenta la formació taronja, està provocant el fenomen. Cs també ha dut al mateix organisme els habitatges turístics il·legals per la manca de control que hi ha sobre els seus usuaris en temps de pandèmia.

El top manta torna a ser protagonista. Aquesta setmana passada ho va ser en la portada de L’Eco, que recollia la proliferació detectada en els últims dies i avui ho ha estat a La Vanguardia, que ha publicat un article en els mateixos termes. Però, a més, la polèmica ha arribat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ja que Ciutadans ha denunciat que la concentració de venedors il·legals, en la majoria dels casos sense mascaretes i tampoc respectant les distàncies socials, és un element de risc afegit a Sitges.

Durant les setmanes anteriors, els manters estaven a la Ribera, on tenen més espai per desplegar-se i la gent per caminar. Però des del cap de setmana passat han tornat al Passeig Marítim, on ja es van instal·lar l’any passat. El desplaçament uns metres més enllà va estar motivat per l’Ajuntament, amb l’objectiu d’allunyar els venedors del centre del poble, on hi ha les botigues i els comerciants que clamen contra el greuge que els suposa el top manta.

Però en la nova ubicació, els venedors tenen menys espai i això provoca que s’hagin d’ajuntar més. En aquest sentit, Ciutadans ha instat a l’òrgan de la Generalitat que vetlla per la sanitat a la via pública que hi actuï. En la seva instància, Cs apunta que “coincidint amb la zona de màxima afluència i circulació de persones, s’ocupen dues terceres parts de la seva ampliada i els bancs i jardineres públiques per la venda il·legal de productes falsificats”. El partit taronja ha subratllat que els productes que es venen no estan desinfectats, els venedors no porten elements protectors i el seu desplegament genera aglomeracions en la zona accessible. En la seva instància també denuncien que l’Ajuntament “és coneixedor d’aquesta greu situació i no aplica cap mesura”.

Paral·lelament, el mateix partit ha presentat una altra instància a aquest organisme per la manca de control que hi ha en els habitatges turístics il·legals a Sitges i els riscos que això genera en l’expansió del virus. Cs destaca que aquest pisos no se segueix la traçabilitat de les persones que hi arriben i que davant d’un possible brot s’originarien problemes afegits per aïllar el virus.

Junts per Sitges i Nou Horitzó també s’han posicionat públicament contra la venda il·legal. Mònica Gallardo (JxS) ha assenyalat que  el top manta “perjudica comerciants i imatge” i ha reclamat vigilància i sancions. A més, h afegit que “el Govern no vol destinar recursos de seguretat. No tenim competències, però no pot ser l’excusa”. Per la seva part, Ignasi Rubí ( Nou Horitzó) ha apuntat que “hem de salvaguardar el comerç de Sitges i ajudar els ciutadans que cada dia tenen més dificultats per a obrir la persiana” i afegit que “la responsabilitat social sobre els manters s’ha de debatre de forma paral·lela”.

Notícia paral·lela:
El top manta de Sitges arriba al Parlament (26 de juny de 2020)
Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats