Els balls no sortiran a la Festa Major

Sortida d’Ofici de l’any passat
- Publicitat -

No hi haurà Festa Major. Si més no, en els termes en què és habitual i tradicional. La hipòtesi estava agafant volada en les darreres setmanes i avui al vespre s’ha confirmat durant la reunió de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla.

Fer una Festa Major en el context actual era poc més que una quimera. A finals d’agost, les mesures de distància social es mantindran vigents i, en el millor dels casos, seran tal com ara; és a dir, sense possibilitat d’ajuntar grups de gent ni propiciar aglomeracions. En aquest sentit, celebrar les sortides dels balls –sempre envoltats d’una gentada i amb evident contacte físic– havia esdevingut impossible.

Durant la reunió d’avui, la Comissió ha exposat que no es pot celebrar la Festa Major en el sentit tradicional. L’opinió ha estat unànime, tant de la Comissió com de la resta de col·lectius assistents a la cita d’avui: representants dels balls populars, dels grallers, de l’Agrupació de Balls Populars i del Consell de Festes. Totes les veus s’han manifestat en els mateixos termes i amb l’ombra dels fets ocorreguts a Ribes el dia 28 ben present.

La unanimitat de visions ha suposat la confirmació del que feia setmanes que s’estava valorant: la suspensió de les sis sortides dels balls: la de les 2, la Processó Cívica, la de després del castell de focs, la Matinal, la Sortida d’Ofici i la Processó de Sant Bartomeu. També se suspendran la resta d’actes multitudinaris i susceptibles de generar aglomeracions. La decisió és ferma, però encara no oficial: està previst anunciar-la la setmana vinent en una roda de premsa.

A la reunió d’avui no hi era el regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, però sí el representant del departament, que ha exposat també les raons sanitàries i la seva incompatibilitat amb els esdeveniments festius. En la darrera reunió de la Comissió sí que va assistir Martínez, junt amb l’alcaldessa, Aurora Carbonell, que ja van valorar aquesta hipòtesi, encara aleshores no confirmada.

La voluntat de la Comissió, però, és adoptar el model Corpus a la Festa Major; és a dir, la suspensió dels actes tradicionals i multitudinaris, però celebrar alguns actes paral·lels, sempre que no es facin en espais públics ni puguin convocar aglomeracions. La Comissió i el mateix Ajuntament han demanat a les colles responsabilitat per evitar que se succeeixin fets com els viscuts a Ribes, quan un grup espontani de balladors i grallers van fer un petit recorregut que va aplegar centenars de persones, contravenint les normes de protecció sanitària.

La Comissió tornarà a convocar als representants dels balls, els músics, l’ABPS i el Consell d’aquí a tres setmanes, per enllestir el programa que finalment es dugui a terme. Entre els actes que s’han valorat de mantenir hi ha l’Ofici i el repic de campanes, si bé la decisió s’haurà de confirmar en les properes reunions.

Notícies relacionades:
La polèmica de la sortida espontània supera l’àmbit local (1 de juliol de 2020)
Abigail Garrido trasllada a Protecció Civil la sortida espontània dels balls populars (29 de juny de 2020)
La sortida espontània dels balls trenca les mesures de protecció (28 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats