LOADING

Type to search

Actualitat

Els comerciants apressen el Govern a intervenir en el ‘top manta’

Venedors ambulants al Passeig, fa dues setmanes

A Sitges Comerç se li comença a esgotar la paciència per la venda il·legal, que com cada estiu s’estén a primera línia de mar. L’associació –creada el mes de febrer i que aglutina un nombre creixent de botiguers locals– ha demanat a l’Ajuntament que intervingui en la neutralització del top manta i ha sol·licitat una reunió urgent amb l’alcaldessa, Aurora Carbonell, i els regidors de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, i de Governació, José María Martínez, tot just estrenat en el càrrec.

La gota que ha fet vessar el got dels comerciant ha estat el darrer pronunciament públic d’una de les cinc forces del Govern, Guanyem Sitges, en què qüestionava les intervencions realitzades per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra dissabte passat, en considerar que estava “fora de la línia acordada pel Govern sobre com afrontar aquest fenomen”. El Govern municipal es debat entre la intervenció policial (defensada per diverses forces, com el PSC i els independents d’SGI i El Margalló) i la social (avalada per tots els partits, però, sobretot, per Guanyem). La insinuació de Guanyem que els controls policials establerts a l’estació per requisar els productes dels manters estava fora de l’àmbit d’actuació del Govern va generar malestar entre els comerciants, així com en regidors de l’oposició, com Manu Rodríguez (Ciutadans), que va preguntar “quin pacte ocult té el Govern amb els manters?”.

En un comunicat fet públic avui, Sitges Comerç reconeix la “complexitat que suposa el problema de la venda ambulant a tot el país”, però apressa l’Ajuntament a actuar: “les administracions locals tenen capacitat per prendre decisions que permetin minimitzar els efectes d’aquesta pràctica”. “De manera reiterada hem demanat quines són les actuacions previstes i no hem rebut una resposta clara al respecte”, ha afegit.

Sitges Comerç també pregunta al Govern si “té previst destinar el nou contracte de seguretat privada a impedir la presència del top manta i si hi haurà accions de reforç policial, tant per part de Mossos d’Esquadra com de Policia Local”. L’entitat dels comerciants també sosté que en les últimes setmanes ha mantingut “una actitud dialogant sense fer qüestionaments públics”, però lamenta “manca d’informació i “no haver pogut arribar a acords en les propostes presentades per l’associació conjuntament amb altres agents econòmics i socials i culturals de Sitges”. L’entitat suma als greuges econòmics que suposa la venda sense llicència els riscos, els relacionats amb “matèria de seguretat i salut” quan el virus s’està estenent de nou arreu de Catalunya.

Paral·lelament, el passat cap de setmana passat va entrar en funcionament el nou servei de mediadors creat per l’Ajuntament, que té com a finalitat que els venedors coneguin els serveis i recursos municipals, que els facilitin els circuits en l’obtenció d’alternatives sociolaborals. La tasca d’aquest servei, impulsat per la Regidoria de Drets Socials, és purament informativa, amb la voluntat que actuï com a pont i enllaç amb el consistori.

Notícia relacionada:
El ‘top manta’ de Sitges arriba al Parlament (26 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)