LOADING

Type to search

Editorial

Els escacs a Sitges

Els escacs estan de moda, gràcies a la popular sèrie Gambito de dama, que ha disparat arreu del món les vendes de taulers i fitxes d’aquest joc i l’interès renovat per un dels esports que més i millor fan treballar la intel·ligència i l’estratègia. Que els escacs estiguin en projecció és una bona notícia per als qui estimen aquest joc, però també per a Sitges. A la nostra vila, els escacs tenen un paper rellevant i, gràcies a l’afició existent, se’n treu un clar profit des de diferents òptiques, tant esportives com socioeconòmiques.

Una prova de la bona salut dels escacs a Sitges és la celebració del Sunway Sitges International Chess Festival, que, un cop més, omple l’agenda d’aquest esport en l’àmbit internacional en les dates prèvies a Nadal. L’Hotel Sunway – Playa Golf –entusiasta i generós patrocinador de la iniciativa– acollirà a partir de la setmana vinent, i durant deu dies, 223 jugadors de 34 federacions d’arreu del món. Tot i les dificultats de moviment i desplaçament a causa de la situació sanitària, el torneig aconsegueix portar a la vila dos centenars de jugadors, la majoria arribats de l’estranger. Entre els participants hi haurà 25 grans mestres internacionals, alguns dels quals són campions internacionals de notable reconeixement.

El Sunway Sitges International Chess Festival és un esdeveniment que mereix figurar entre els llocs destacats de l’agenda sociocultural de Sitges. Ho és per la seva dimensió: enguany seran 223 jugadors, que té un mèrit especial, però l’any passat van ser el doble, una dada que il·lustra el paper que juga el torneig en l’escena escaquista internacional. I també és un esdeveniment destacat perquè l’impacte, tant directe com indirecte, d’aquest campionat en uns dies d’escassa activitat als hotels i els restaurants (entre la Puríssima i Nadal), aporta un moviment agraït per a no pocs negocis locals, enguany més necessitats que mai.

Però el Sunway Sitges International Chess Festival no seria possible si a la vila no hi hagués una activa Penya d’Escacs, com la del Casino Prado, que constitueix un exemple de formació, dinamisme i talent. La tasca que realitza aquesta penya (i l’entitat que l’acull) és digna de reconeixement i admiració. Un cas evident que avala aquesta feina és l’èxit que està assolint la jove Martina Lázaro, campiona de Catalunya en categoria de sub10. Jugadors, entitats i tornejos fan de Sitges una capital dels escacs, reconeguda en el sector, tant en l’àmbit nacional com internacional. No és poca cosa.

També pots veure