LOADING

Type to search

Editorial

Els més castigats

Que la crisi del coronavirus tindrà unes conseqüències econòmiques catastròfiques sobre el conjunt de la població és una evidència acceptada ja per tothom. Gairebé tots els sectors –llevat de comptades excepcions– patiran el terrible cop de la imprescindible aturada econòmica decretada per neutralitzar la pandèmia i evitar una tensió encara major en el sistema sanitari. Els economistes estan començant a presagiar uns efectes similars o, fins i tot, superiors als de la crisi del 2008, amb la diferència que aquella va ser progressiva i l’actual ha estat de cop.

En una població turística com Sitges, els efectes del cop es preveuen d’una certa durada. Independentment de quan i com es produeixi el desconfinament, hi ha una veritat com un temple i és que l’estiu del 2020 serà ben lluny d’assolir els números que havia previst el sector. I això afectarà tothom: els empresaris, els treballadors, els distribuïdors i tot el conjunt de l’àmplia xarxa que, de manera directa o indirecta, viu del turisme a la vila i a la comarca. Caldrà aprofitar les dinàmiques del turisme de proximitat, com ja ha començat a fer Turisme de Sitges i el Gremi d’Hostaleria, però també es requeriran actuacions directes de suport al conjunt del sector i, d’una manera especial, a les parts més febles. El regidor Guillem Escolà està treballant en un necessari pla d’ajuts municipal, que contempla subvencions directes a petites empreses i autònoms i que tindrà en els comerciants un dels seus punts principals d’atenció. I és que la notícia que només el 29 per cent dels propietaris d’establiments hagi acceptat una moratòria o una reducció en el preu dels lloguers reflecteix una tremenda injustícia i una trista fotografia que aquesta crisi no ha de castigar encara més al sempre desprotegit sector dels autònoms i els petits empresaris. Els botiguers estan carregats de raó en queixar-se i en preparar mesures de pressió per a que els efectes negatius de la crisi quedin repartits i no els assumeixi fonamentalment una banda.

Per si no fos poc, tant el Govern de l’Estat com la Generalitat han anunciat bonificacions per als autònoms. A l’hora de la veritat, només afectaran a una petita minoria i la majoria hauran de continuar pagant les seves quotes, tot i el dur cop patit. Realment és just això?