LOADING

Type to search

Editorial

Els Next Generation

Els fons Next Generation UE constituiran un dels principals elements de desenvolupament socioeconòmic a Catalunya i en el conjunt de l’Estat. De fet, en bona part dels països del sud d’Europa. Es tracta de l’operació econòmica d’àmbit continental de major relleu des del Pla Marshall, que va reactivar Europa després de la Segona Guerra Mundial. Catalunya rebrà 41.000 milions d’euros, una quantitat extraordinària, que s’haurà de destinar a projectes que fomentin la transformació socioeconòmica del territori. I, òbviament, una part d’aquests diners hauran de destinar-se a projectes directament implantats a Sitges o que tinguin un impacte directe en la vila.

L’Ajuntament està treballant en un conjunt de propostes per al moment que tant la Generalitat com el Govern de l’Estat donin el tret de sortida al procés de presentació de projectes. No serà fàcil, ni de bon tros, que es puguin arribar a concretar totes les iniciatives locals plantejades, ja que diverses administracions estan elaborant actuacions que busquen el finançament europeu. Però és especialment necessari que es treballi amb prou antelació i de manera transversal per a que la proposta sitgetana per als Next Generation UE estigui el millor posicionada possible per aconseguir el suport necessari. Caldrà rigor, ambició i habilitat en tots els plantejaments.

El pla de treball que està elaborant el consistori  pivota sobre quatre eixos: transició energètica, innovació tecnològica, mobilitat sostenible i salut i medi ambient. Totes les propostes que es presentin s’englobaran en el nou pla de transformació econòmica de la vila, que porta per títol Sitges Inspires

Entre aquestes iniciatives ja es coneix que hi haurà la construcció d’un edifici a l’àrea de Can Milà destinat a implantar un centre de competències digitals i de formació en noves tecnologies. Es tracta, sense cap mena de dubte, d’un projecte altament positiu per a l’economia i la imatge d’una vila que ja fa uns quants anys que ha perdut una certa rellevància en la seva associació amb el turisme de qualitat i que ara necessita nous plans i projectes que li permetin reactivar el seu posicionament.

La música de Sitges Inspires, d’entrada, sona bé. Que s’estigui treballant amb antelació, s’hi hagi posat al capdavant a una persona amb àmplia experiència i es desenvolupin propostes transformadores i ambicioses és, sens dubte, un bon senyal. Ara, simplement, caldrà que no es cometin els errors habituals de les administracions, quan elaboren projectes que tenen bon relat, però insuficient concreció pràctica.