LOADING

Type to search

Editorial

Endavant i enrere

La Setmana Santa ha registrat un ampli moviment de visitants a Sitges. L’obertura del perímetre comarcal, que va entrar en vigor el 15 de març, es va traduir en un allau de visitants, com feia temps que no es veia. Ja el primer cap de setmana de les noves mesures (entre el 19 i el 21 de març), els carrers de la vila es van omplir de gent, així com els restaurants i els comerços. La tònica va continuar el cap de setmana posterior (el de Diumenge de Rams) i va arribar al seu zènit durant els dies festius de Setmana Santa. Els càlculs de la Policia Local van indicar que el nivell de gent que hi havia a Sitges Divendres Sant era similar al d’un dia de Festa Major, quan el castell de focs atraudesenes de milers de persones. Empresaris i treballadors del sector turístic necessitaven una Setmana Santa com aquesta, després de les greus penúries patides en el darrer any i davant les quals l’Administració en el seu conjunt no ha estat a l’alçada ni al nivell que hagués correspost amb les compensacions necessàries.

Però els tres caps de setmana darrers han estat un miratge. La Generalitat va decidir dimecres limitar un altre cop els moviments i implantar el confinament comarcal. Les dades epidemiològiques estan pujant i les UCI comencen a llençar algun avís. Davant d’aquesta situació, és normal que els governs prenguin decisions, que en ocasions són dràstiques i no compartides per una part important de la població. Succeeix aquí i en altres països, en alguns dels quals amb restricions més perllongades encara.

El principal problema no és que les administracions hagin de prendre mesures restrictives per intentar controlar la pandèmia, sinó que qui les pren, sovint, no té els coneixements ni la visió del que és el món de l’empresa i el que implica. Aquest és un dels mals de l’administració actual. Els polítics no acostumen a tenir experiència en la gestió d’empreses, però, en canvi, prenen decisions que afecten aquestes empreses (les grans, però també les mitjanes i les petites, que molt sovint a Catalunya són unipersonals). I algunes d’aquestes decisions requeririen tenir una experiència en el sector que superés el manual a l’ús.

Amb el confinament comarcal que entra en vigor avui s’ha tornat a posar de manifest aquesta dinàmica. Són conscients els nostres polítics que anunciant aquesta mesura un dimecres a la tarda per entrar en vigor 36 hores després estan generant afectacions més enllà del que implica la pròpia mesura? A Sitges, diverses empreses ja havien contractat personal, encarregat comandes, organitzat serveis… I ara, torna-hi un altre cop a desmuntar-ho. Com si fos tan fàcil.