LOADING

Type to search

Editorial

Error lamentable

El cribratge massiu que es va fer dimecres de la setmana passada al CAP de Sitges estava destinat a ser una interessant operació per neutralitzar la preocupant expansió del virus entre els joves. L’Ajuntament ho va demanar al Departament de Salut, que ràpidament va reaccionar per organitzar la iniciativa. Hi estaven convocats tots els menors de 30 anys, que simplement havien de presentar-se amb la targeta sanitària. Ho van fer 500 joves, una xifra gens menyspreable, tot i que, probablement insuficient per a que tingués un abast el més ampli possible en una població i un sector d’edat amb uns nivells de contagi desorbitats i alarmants. L’organització va ser correcta i el funcionament, àgil. Tot semblava indicar que l’operació seria un bon instrument per contribuir a frenar l’expansió del virus.

Però el resultat final va distar de les intencions inicials. Un error informàtic va impedir que els joves participants rebessin amb celeritat els resultats, com marca una prova d’aquest tipus per a que realment sigui efectiva. Només uns quants van ser notificats en les 48 hores posteriors i la majoria ho van fer cinc o sis dies després. És a dir, que en tot aquest temps els joves –que no havien d’estar aïllats, ja que ni tenien símptomes ni havien estat, aparentment, en contacte amb contagiats– van fer vida normal. 93 d’ells –és a dir, un 19 per cent dels testats– van saber que eren positius quan s’havien relacionat amb un grapat de persones. Un desastre.

Un error informàtic és quelcom que entra dins dels paràmetres del permès en les societats actuals, on el funcionament orgànic es fa a través de la via digital. Però no deixa de ser preocupant que la Generalitat –és a dir, el Govern del país– no pugui reaccionar a temps quan pateix errors d’aquest tipus, que poden acabar tenint conseqüències lamentables. No és la primera vegada que la Generalitat protagonitza errors informàtics greus amb la Covid. El de l’hivern passat, quan va llençar a desenes de milers d’autònoms a la cerca d’uns ajuts miserables a través d’un web col·lapsat és dels que fan història. I això en un Govern, que precisament va crear la legislatura anterior una conselleria de Polítiques Digitals, amb conseller i càrrecs inclosos.

La gestió del cribratge ha estat nefasta. Però també ho és que cap responsable del Departament de Salut hagi sortit a demanar disculpes als afectats, que són els 93 joves, els seus familiars i els possibles casos derivats. Els errors poden ser acceptables i assumibles (sempre que hi hagi una reacció per intentar contrarestar-los), però la deixadesa en les conseqüències és un insult.

També pots veure