LOADING

Type to search

Editorial

Escenari preocupant

Tant Sitges com Sant Pere de Ribes han superat en els darrers dies els 1.000 positius per Covid acumulats des que va començar la pandèmia. Malgrat que ja portem 44 setmanes de pandèmia, una desena part de tots els casos s’han registrat en els últims set dies. Es tracta d’una desproporció que il·lustra la situació d’alerta que estem vivint just després de les festes.

Més titulars: Sant Camil registra cinc morts per Covid en només quatre dies. Sitges arriba als 1.200 punts en el risc de rebrot, que és el nivell més alt des que es mesura aquest indicador, des del març passat. I encara un altre més: La velocitat de contagi triplica a Sitges el màxim recomanat pels experts sanitaris. Són diverses fotografies de l’escenari actual. Un escenari d’alarma, que cal afrontar amb serenor, però també amb determinació i la consciència generalitzada que només des de la suma d’actuacions individuals es podrà aconseguir frenar l’expansió del virus i revertir la situació.

Certament, la situació és crítica a tot el país. I, de fet, podríem afegir que a tot el continent. El virus està colpejant arreu, també en els països amb major capacitat de reacció i de comportament cívic col·lectiu. Però en el cas de Sitges, es tracta d’un context especialment més cru, ja que des que va irrompre la pandèmia, la vila sempre s’ha trobat amb quadres més favorables que el seu entorn i que la mitjana de Catalunya. Que l’augment de nous positius hagi estat a Sitges un 13,63 per cent l’última setmana, mentre que a tot Catalunya ha estat del 6,55 suposa un fet insòlit. Només després de la Festa Major i del Festival de Cinema, Sitges va viure moments en que el virus creixia més que a tot el país. Però va ser molt puntual i amb percentatges notablement inferiors.

Aquest augment desproporcionat s’ha produït, precisamnt, la setmana que la Policia Local ha mplantat menys sancions per incompliment de les mesures sanitàries, des que el mes d’octubre es va establir el toc de queda i el confinament perimetral dels caps de setmana. És a dir, que –al marge de la intensitat en les denúncies tramitades pel cos municipal, al qual se li suposa la mateixa diligència que els mesos anteriors– el virus ha crescut sense que hagin augmentat els incompliments generalitats. Això convida a pensar que hi ha una certa relaxació encara en les trobades socials o familiars, que durant les setmanes de Nadal s’ha manifestat amb especial manifestació.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure