LOADING

Type to search

Editorial

Excessos en temps de virus

L’onada de la Covid que viuen actualment Sitges i Ribes és, epidemiològicament, la pitjor des de la irrupció de la pandèmia. Mai s’havien registrat unes xifres tan preocupants i alarmants com les d’aquests dies. Només a Sitges hi ha hagut en quinze dies la desproporcionada xifra de 365 casos nous, mentre el risc de rebrot arribava a gairebé els 6.000 punts a la vila i els 2.500 a Sant Pere de Ribes (les autoritats sanitàries recomanen que no passi de 100). Per contra, també és cert que sanitàriament el virus està tenint un impacte –com a mínim, fins ara– relatiu. Amb data d’ahir no hi havia cap persona de Sitges ingressada per Covid, malgrat haver-hi al voltant d’uns 500 positius, molts dels quals asimptomàtics. Sant Camil té 21 pacients afectats per coronavirus, que és una xifra del doble que la setmana passada, però molt lluny dels 170 del març del 2020 o els 134 del passat gener.

Sigui com sigui, els indicadors epidemiològics i el quadre vist aquests dies no només resulten preocupants, sinó també alarmants. Que no hi hagi tensió hospitalària redueix les conseqüències greus que el virus ha mostrat mesos enrere, però no pas elimina el seu impacte terriblement negatiu en el conjunt de la societat. Un impacte negatiu des de l’òptica sanitària, pels riscos que comporta, però també econòmica, per les conseqüències socials que provoca. Aquesta onada just a l’inici de l’estiu, quan tot indicava que l’economia començava a aixecar una mica el cap és un cop doblement dur per a una vila que ha patit la crisi amb una virulència superior a la del conjunt del país. 

L’onada actual també hauria de ser motiu de reflexió col·lectiva per a diferents sectors i franges d’edat. És cert que el cansament anímic i social i la necessitat de treballar i fer girar l’economia no són sinònims de paciència, però també ho és que les velocitats es poden arribar a mantenir si s’apliquen les mesures de seguretat i prevenció oportunes. I en aquesta onada actual no ha acabat de passar.

Hi ha un gruix important de joves que no han actuat de manera conscient amb la vigència encara latent del virus. La seva actitud ha estat com si tot hagués acabat, quan ni de bon tros és així. I també és cert que algunes activitats econòmiques –que tenen tot el dret i necessitat d’obrir i començar a recuperar el molt que han perdut aquests mesos– haurien de ser més prudents a l’hora de gestionar clients i aglomeracions. El que s’ha vist a les nits o en algunes platges no són postals que poden conviure amb una pandèmia encara viva. 

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure