LOADING

Type to search

Editorial

Expectació per les platges

Ahir dijous va finalitzar el termini que les empreses tenien per a presentar les seves propostes i projectes en el concurs d’explotació dels serveis de guinguetes i hamaques a les platges que ha dut a terme l’Ajuntament de Sitges. En total, hi han concorregut 222 projectes, per part de 101 empreses. Hi ha hagut societats, doncs, que s’han presentat a més d’un oferta sobre el total de 21 serveis licitats, si bé –encertadament, segons el nostre criteri– cada empresa només podrà explotar una guingueta.

L’elevada quantitat de propostes i societats participants posa de manifest diversos elements. En primer lloc, l’èxit de la convocatòria. Les xifres avalen que la iniciativa ha generat expectació i, al mateix temps, ha fomentat l’interès per a desenvolupar negocis turístics a la vila. En segon lloc, les dades també il·lustren que, malgrat tots els malgrats, Sitges continua sent un lloc que genera atracció i confiança. Només una població que reuneixi aquest dos requisits és capaç de despertar un interès tan pronunciat per part d’empreses diferents per explotar un servei d’interès públic com són l’explotació de les platges. I els resultats encara permeten treure una tercera conclusió, que és la solidesa de l’economia turística com a signe de desenvolupament del municipi. Només una població que viu abocada al turisme és capaç d’atraure un volum d’ofertes tan elevat com aquest. Es tracta d’una conclusió que posa de manifest la manca d’alternatives –reals, concretes i possibles, no teòriques– a l’activitat turística, que caracteritza Sitges des de fa seixanta anys.

Un cop es resolgui el concurs i s’instal·lin els nous equipaments serà el moment d’emetre la valoració final i poder determinar si l’aposta ha valgut la pena. Tot fa pensar que serà així, no únicament per l’elevada expectació despertada, sinó perquè el Pla d’Usos elaborat per l’Ajuntament, tot i la reducció considerable d’hamaques i altres serveis, preveu una sèrie de mesures, que necessàriament hauran de traduir-se en millores, com és la modernització de les instal·lacions, la unificació d’estils, la implantació de propostes gastronòmiques de major qualitat i la creació d’un programa d’activitats que respongui a un sèrie de criteris culturals i festius d’interès local i turístic.

Ben és cert que pel camí s’haurà pagat un preu elevat, com són les famílies que, després de diverses generacions, ja no podran continuar explotant les concessions que hi han tingut. No era un criteri establert per l’Ajuntament, sinó per la Generalitat i l’Estat, però, sigui com sigui, el resultat haurà resultat dolorós i fóra bo que estigués acompanyat d’algunes mesures compensatòries.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure