LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus Ribes

Festa Major de Sant Pere sense balls populars

Les colles deixaran de sortir per primer cop des de la Guerra Civil

Se sabia de sobres que no seria una Festa Major de Sant Pere convencional, però es mantenia l’esperança d’almenys realitzar algun tipus d’acte presencial durant els dies que pertoca –28 i 29 de juny– amb la participació dels balls populars. Al final, però, no serà així. La Comissió de Balls Populars ha anunciat, avui dijous, que no hi haurà l’actuació de cap colla: ni presencial, ni enregistrada prèviament, ni ajornada a unes altres dates.

La decisió no ha sigut unànime, però sí molt meditada. És el fruit de més de dos mesos de debats “intensos, plurals i participatius” en el si de l’Assemblea de Balls Populars, dins les pròpies colles i també en interlocució directa amb els serveis tècnics de Cultura de l’Ajuntament. Aquesta última setmana, de fet, la Comissió ha fet el possible per tal d’intentar que, de manera voluntària, els balls populars que així ho volguessin poguessin actuar, però no hi ha hagut acord.

D’una banda, el format d’actuació presencial que tenia consens entre les colles (les ballades simultànies i descentralitzades en diferents places de Ribes que havia proposat la Comissió) no era “legalment viable” en la situació actual. De l’altra, l’alternativa proposada per l’Ajuntament (una exhibició en un recinte municipal, amb aforament limitat i mesures de seguretat com ballar amb mascaretes i distanciament social) ha estat refusada per una àmplia majoria de l’Assemblea.

En un últim intent de trobar una sortida viable, la Comissió de Balls Populars ha sondejat la possibilitat de reconvertir aquesta actuació en una representació de balls parlats, però tampoc no ha assolit el consens necessari per a tirar-la endavant. El resultat final serà la primera Festa Major de Sant Pere sense actuacions de les colles. Un fet que a Ribes no passava des dels anys de la Guerra Civil.

Malgrat l’absència dels balls populars, l’element central que vertebra la resta d’actes de la celebració, la Festa Major de Sant Pere es manté igualment en format reduït i amb una programació alternativa a les xarxes socials. La setmana vinent, amb L’Eco, els lectors podran trobar-hi un suplement especial amb tots els detalls.

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)