LOADING

Type to search

Actualitat

Glòria: afectacions d’última hora

DIVENDRES 24. Actualitació 9h. retorn a la normalitat de manera gradual. L’activitat social, econòmica, educativa i esportiva s’ha représ de manera gradual, tot i que els efectes del temporal resulten visibles i encara presents. A la zona del Vinyet encara hi ha deu carrers tallats i a la de Terramar, vuit. En canvi, al centre de la vila, a Garraf i les Botigues, tots els carrers ja s’han obert. la parada del bus de l’entrada del Port d’Aiguadolç, però, encara continua tancada.

A L’Eco de Sitges d’aquesta setmana donem àmplia cobertura als efectes del temporal, amb dades recopilades de les destrosses generades, tot i que l’imoacte econòmic encara es deconeix. També publiquen una anàlisi del jove meteoròleg Giri massip que analitza les causes del fenomen viscut aquesta setmana.

DIJOUS 23. Actualització 7.30h. Després d’una nit de relativa calma, Sitges –com la resta de poblacions properes– comença a recuperar la nornalitat. El vent s’ha aturat i la pluja pot fer presència de manera intermitent a primeres hores del matí. El més significatiu de la passada nit ha estat un intens i fort aiguat a la 1.30h, que ha deixat en només catorze minuts de durada 10 litres per metre quadrat. Les escoles recuperen avui l’horari lectiu, amb l’única excepció del Miquel Utrillo, que ha patit desperfectes en l’edifici. El centre obrirà, però l’Ajuntament ha recomanat als pares i mares no dur-hi els seus fills.

Actualització 17.45h: Els centres educatius restabliran l’horari lectiu demà dijous. L’Ajuntament, però, manté activa la recomanació de no portar els nens i nenes a l’Escola Miquel Utrillo, a causa dels greus desperfectes provocats pel temporal. Un dels sostres de l’escola –que ja estava afectat abans del temporal– ha estat especialment danyat.

Actualització 16.30: El camp de rugbi de Santa Bàrbara, i els camps de futbol de Nous Pins Vens i Aiguadolç encara resten tancats fins a nou avís, a causa de les previsions de pluges per aquesta tarda. En canvi, ja es pot accedir als pavellons municipals, ja que el vent ha afluixat.

Actualització 15.30h: Les previsions apunten a pluges de notable intensitat aquest vespre i nit. Des que va començar la tempesta, ahir a la matinada, a Sitges s’han registrat més de 100 litres per metre quadrat. A les 3 de la tarda, la temperatura era prop de 15 graus, però les ràfegues de vent arribaven als 40 quilòmetres per hora. Per a aquesta tarda, l’Ajuntament manté suspesa l’activitat institucional, com la presentació del programa cultural la Pregonera, que s’havia de celebrar a la BIblioteca Santiago Rusiñol. Durant tot el dia, els equips de serveis urbans s’han dedicat a retirar els arbres de la via pública i, en alguns casos, tallar els troncs. Els operaris de l’Hotel Meliá també han recollit dues planxes metàl·liques de cinc metres de llargada cadascuna, que van caure ahir de la carpa exterior que dóna al carrer Joan Salvat Papasseit. Al Port d’Aiguadoç es manté tancada la rodona d’entrada, però obert l’accés al recinte amb normalitat. Hi ha una vintena de carrers tallats a tot el municipi, especialment a la zona del Vinyet i Terramar.

Actualització 12.45h: Assistència a les escoles de Sitges. Esteve Barrachina: 130 de 441 alumnes. Escola Pia: aproximàdament, un 50%. Escola Maria Ossó: 43 de 441 alumnes. Escola Miquel Utrillo: 120 de 450 alumnes. També està havent-hi talls ininterromputs en el sistema elèctric.

Actualització 10.30h: Els Museus de Sitges, el Centre Cultural Miramar, les biblioteques (tarda), el Mercat, l’Escola d’Adults i la de Música, la Piscina Municipa i el Club Natació han reobert amb normalitat les seves instal·lacions. L’Espai Jove es manté tancat i preveu obrir demà.

Actualització 9.15h: Els treballadors dels serveis urbans continuen treballant per arreglar els desperfectes i reobrir els carrers tallats. De moment hi ha afectacions per talls de carrers: Avinguda Navarra (diversos talls), carrer Cristòfol Colon, carrer S. Casacuberta, carrer Josep V. Foix, carrer Llopis Bofill, carrer Josep Carbonell i Gener i camí de les Coves, a la Zona de Terramar. Avinguda del Vinyet (diversos talls), carrer Prat de la Riba, avinguda de Montserrat, carrer escultor Pere Jou, carrer Enric Morera i carrer Jaume Figueres i Doval, a la Zona del Vinyet. Carrer Compte Güell,  avinguda del Port i plaça de l’Església, a Garraf. Cristina Morenes, a les Botigues.

DIMECRES 22. Actualització 7h. Sitges s’ha llevat avui amb una situació de relativa calma. La velocitat del vent és de 13 quilòmetres per hora, amb ràfegues de 22,7, segons les dades de Meteo Sitges. Ahir es van assolir màximes de 124 quilòmetres per hora al Poet d’Aiguadolç. El panorama, però, a la vila és de destrosses arreu del municipi, especialment provocades per arbres i palmeres caigudes, a més del mobiliari urbà. El vent va tombar ahir diverses palmeres de la Ribera i el Passeig Marítim, el xiprés de la Vall i una elevada quantitat d’arbres a la zona del Vinyet i Terramar. El temporal i la crescuda del nivell del mar va fer desaparèixer la majoria de platges i va provocar afectacions viàries, com a la carretera de les Coses o a l’entrada al Port d’Aiguadolç. Durant la jornada d’ahir, es van registrar 136 trucades des de Sitges al telèfon d’emergències del 112.

Les recomanacions de l’Ajunament és que els alumnes no vagin als centres educatius. Amb tot, els centres estaran oberts, amb l’excepció de l’institut Joan Ramon Benaprés, que estarà tancat pels desperfectes que va patir ahir. Les recomanacions també demanen no acostar-s a primera línia de mar, evitar la proximitat d’arbres per la caigudes de branques i troncs, no  practicar activitats de lleure a l’aire lliure, desconnectar els aparells elèctrics per evitar danys amb les pujades de tensió i no deixar fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar.

Actualització 22h. La pluja continua caient amb força, tot i que la intensitat del vent s’ha reduït. S’esperen fortes pluges durant tota la nit. A la carretera de les Costes, a l’alçada de Montgavina, una esllavisada ha invaït el carril procedent de Barcelona; es garanteix, però, la circulació. Tot i la intensa pluja, a l’estació de Sitges està sense taxis a hores d’ara. Els taxistes estan realitzant un volum de serveis superior a l’habitual per portar usuaris fora de la vila.

Actualització 20.30h. La comissió de seguiment pel temporal creada per l’Ajuntament es reunirà demà a primera hora del matí per seguir l’evolució del Glòria a la vila. La comissió està presidida per l’alcaldessa, Aurora Carbonell, i integrada per diferents regidors i tècnics municipals, que han celebrat la darrera reunió fa uns minuts a la sala de juntes de la Casa de la Vila. Paral·lelament, la Polñicia Local, els Mossos d’Esquadra i els Bombers de Sitges, així com la resta de serveis d’emergència, mantindran operatius nocturns. Tot i així, la previsió és que baixi la intensitat del vent. Al voltant de les 20h, però, ha marxat la llum durant breu estona en algunes zones de Sitges.

Actualització 19.15h. Els centres educatius de Sitges estaran oberts demà, excepte l’Institut Joan Ramon Benaprés, tot i que l’Ajuntament recoamana a les famílies que no duguin els seus fills a classe. En tot cas, els qui finalment hi vagin, perquè no disposen d’alternatives, podran ser-hi dins les instal·lacions, llevat que no hi hagi desperfectes en les properes hores. El Joan Ramon Benaprés, però, no obrirà les portes, ja que la llevantada d’avui ha causat danys en l’edifici.

Actualització 18.45h. Les instal·lacions esportives han estat tancades, no únicament les que són a l’aire lliure, sinó també les de recintes tancats, com els pavellons de Pins Vens, la piscina municipal i les instal·lacions del Club Natació.

Actualització 18h. Consells durant precipitacions importants de la Generalitat: a casa, tancar portes i finestres; evitar anar a zones inundables o prop de la mar; desconnectar els aparells elèctrics per evitar danys amb les pujades de tensió; no deixar fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar; tenir a punt llanternes, espelmes o altres sistemes d’enllumenat per si hi ha talls de llum.

Actualització 17.15h. La línia L1 del bus urbà està afectada al carrer Miquel Utrillo, a Vallpineda. Al camí de la Fita també hi ha problemes per circular, entre la Piscina Municipal i la rotonda de sobre l’Institut, ja que hi ha un arbre torçat.

Actualització 16.45h. De totes les trucades que ha rebut el telèfon 112 durant el dia d’avui, 31 s’han derivat als Bombers de Sitges. Totes les intervencions estan relacionades amb elements de la via pública: la majoria arbres, però també hi ha hagut problemes amb alguns balcons o amb el cablejat elèctric.

Actualització 16h. El carrer Emili Picó, la rotonda d’aparcament d’entrada al Port de Sitges, el camí de la Riera de Ribes i les escales de la Punta  romanen tancats per incidències a la via pública. La La línia L2 de bus urbà està afectada al pas per El Vinyet i la zona de Terramar.

Actualització 15.15. L’Espai Jove, el Centre Cultural Miramar, les biblioteques, els dos casals de la gent gran, l’escola Municipal de Música, els Museus de Sitges, el Centre de Formació d’Adults i el Servei d’Intervenció Socioeducativa – SIS. El Mercat municipal no obrirà les portes aquesta tarda.

DIMARTS 21. Actualització 14.15h. L’Ajuntament ha activat el circuit d’emergència per a persones sense llar. S’habilita l’espai de la Creu Roja de Sitges perquè s’hi puguin dirigir. L’operatiu queda activat fins demà al matí, tot i que és prorrogable en funció de l’evolució de les condicions climàtiques.

El fort temporal de vent i mar, amb onades de més de cinc metres i ràfegues de vent de més 100 km/hora, que va començar ahir dilluns, ha provocat diverses incidències i afectacions al municipi. La previsió meteorològica indica que el temporal s’allargarà fins demà dimecres, i segons les previsions, aquest dimarts hi haurà pluges sostingudes i el mar seguirà empenyent amb força.

A causa del fort vent, desenes d’arbres han caigut i Protecció Civil aconsella evitar les activitats a l’aire lliure i la proximitat d’arbres, per les caigudes de branques i troncs. S’ha tancat el carrer Llopis Bofill, l’avinguda del Vinyet i el carrer  del Ferrocarril de les Botigues per la caiguda d’arbres.

També es recomana no acostar-se al passeig Marítim i a les platges i evitar fer activitats al costat de la mar. Glòria ha afectat la platja de Sant Sebastià, ja que l’aigua ha superat el mur i també hi ha afectacions als desaigües de les dutxes que són d’obra. També ha provocat grans problemes a la Riera Xica i la Bassa Rodona.  A la platja de l’Estanyol, els rentapeus i els bancs estan afectats perquè la mala mar els ha mogut. A causa del temporal marítim, s’ha tancat l’accés a les escales de la Punta i a la riera de Ribes, com a mesura preventiva. 

La llevantada ha comportat que el camí de la platja dels Grills, des de la guingueta de l’Hola fins a l’antiga discoteca Atlàntida, estigui tallat i sigui impracticable perquè les onades arriben fins al camp de golf, i que la rotonda de davant de l’Estela, a l’entrada del Port de Sitges, està tallada a causa de les grans onades.

L’Ajuntament de Sitges ha recomanat que no portin a les seves filles i fills a les escoles i les llars d’infants de Sitges –encara que aquestes han funcionat amb el 50% d’ocupació–, les instal·lacions esportives municipals romandran tancades durant tot el dia, i també han suspès tots els actes institucionals: Glòria encara pot empitjorar en les pròximes hores.