LOADING

Type to search

Editorial

Incivisme i mesures

L’Eco ha fet un recorregut amb la rutina diària d’un grup de treballadors de l’empresa concessionària de la neteja, per conèixer de primera mà què es troben, com ho solventen i quines mesures i recursos disposen per fer la seva feina. El viatge va ser ahir dijous, a les acaballes de l’estiu, l’endemà d’una jornada festiva i el dia que la canalla comença el nou curs escolar. Però és un recorregut que hagués pogut ser qualsevol altre dia, ja que la rutina d’aquest servei fa que els seus treballadors hagin de gestionar a diari un dels principals problemes que té el municipi, com és l’excés de brutícia a la via pública i l’escassa consciència de bona part de la població en la recollida selectiva i l’ús correcte de les deixalles.

El problema de la neteja a Sitges és un problema de recursos i de gestió, però també és un problema d’incivisme. El recorregut que hem fet amb els treballadors de l’empresa concessionària de la neteja  hauria de ser una experiència a l’abast de molt ciutadans, per a que fossin conscients del mal ús generalitzat que bona part de la població efectua del servei. Llençar líquids en contenidors de plàstic, abocar l’orgànica a primera hora del matí, deixar trastos al costat de qualsevol contenidor o dipositar la brossa en una paperera no són fets anecdòtics, sinó, malauradament, un episodi habitual en el dia a dia d’aquest municipi. Encara hi podríem afegir els irresponsables amos de gossos que no recullen les defecacions al carrer.

En algunes rajoles de parets d’edificis de Sitges encara es pot llegir la màxima de La netedat és un gran senyal de civilització, Malauradament, hi ha massa sitgetans –i visitants– que no fan ús d’aquesta frase , sigui perquè l’han oblidada, no l’han coneguda o, directament, no tenen consciència de comunitat.

El nou regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio –que ha implantat unes primeres mesures amb resultats positius– ha previst perseguir els incívics amb multes. I davant la generalització de la situació, es tracta no només d’una bona mesura, sinó molt necessària. La magnitud del problema requereix mesures extraordinàries i, al mateix temps, que l’Ajuntament torni a fer –després de massa anys– campanyes informatives.

També pots veure