LOADING

Type to search

Editorial

Interrogants a les platges

El nou Pla d’Usos de les Platges de Sitges, presentat aquesta setmana per l’Ajuntament, definirà els seus serveis per als propers anys i en regularà els usos i limitacions. Es tracta d’un document clau per a dissenyar com seran les platges, tant des d’una òptica de l’activitat econòmica que generen com des del vessant ambiental.

El nou document suposarà una regulació que marca els usos i orientacions que tindran els serveis. I aquí és on sorgeix la primera decisió conflictiva: una reducció de nou xiringuitos. Dels 30 actuals es passarà a 21. Desapareixen dos a les Botigues i l’Estanyol i un a Garraf, Ribera, Riera Xica, Bassa Rodona i Cap de Grills. A més, el nou Pla d’Usos també implica un descens considerable dels serveis que ofereixen el conjunt de les platges: a partir d’ara hi haurà 1.576 gandules, 40 para-sols i 158 tendals menys en el conjunt de les disset platges del municipi, des de les Botigues fins Miralpeix. La decisió que ha motivat aquesta polèmica ha estat la d’“aconseguir-ne un ús racional, que permeti una millor conservació i manteniment dels recursos naturals i el foment del turisme de qualitat”. La reducció de serveis haurà de permetre, segons aquestes tesis, que hi hagi més espai per als banyistes que no en fan ús. També argumenten una defensa de la qualitat que intenti evitar la massificació.
Però el cert és que, a l’hora de la veritat, la reducció tant de xiringuitos com de gandules, para-sols i tendals pot acabar, precisament, perjudicant el turisme. Si les platges de Sitges no donen prou serveis als visitants es tractarà d’una decisió que jugarà en contra dels interessos de la vila, ja que els seus concessionaris, òbviament, no discriminen a qui lloguen els seus serveis. Es pot donar el cas que en moments de màxima afluència a les platges resulti difícil, per no dir impossible, aconseguir tendals o hamaques. I això perjudicarà a tot el turisme, començant pel de qualitat.

Les platges –a Sitges i arreu– tenen una complexa legislació, ja que hi intervenen diverses administracions: Ajuntament, Generalitat i Ministeri. Quan s’ajunten tres administracions resulta el còctel ideal per a que les coses no funcionin. I fa l’efecte que en la nova explotació de les platges està passant això. Cap administració actua amb suficient marge i totes desvien responsabilitats a les altres, començant per la decisió d’eliminar xiringuitos, que es reparteixen les administracions implicades. Es tracta d’una decisió que pot portar famílies locals a quedar-se sense la feina que han fet tota la vida i sense cap alternativa. Un desastre. Fins que es demostri el contrari, Sitges viu del turisme.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure