LOADING

Type to search

Actualitat

La Cova del Gegant és el jaciment amb més restes neandertals del país

Fa més de 50.000 anys, els neandertals van habitar la costa central catalana, utilitzant la Cova del Gegant de Sitges com a refugi esporàdic. Es tracta del jaciment arqueològic amb més restes humanes neandertals del país. Joan Daura i Montserrat Sanz han publicat el seu estudi a la revista Quaternary, en el qual conclouen que “els neandertals tenien una alta capacitat a l’hora d’adaptar-se davant de situacions noves i, a més, tenien una alta mobilitat arreu del territori costaner de Catalunya”.

Concretament, s’ha realitzat aquest estudi a la Galeria Lateral 1, la més propera al mar, on s’hi han trobat restes de fauna, d’indústria lítica i d’humans neandertals. Tot indica que els caçadors recol·lectors transportaven amb ells les eines lítiques i que les abandonaven quan ja no els hi servien.

Segurament, aquesta cova sitgetana va servir com a refugi esporàdic per a aquests grups humans. Tal com especifica l’arqueòloga Montserrat Sanz, “sembla que aquesta mobilitat es va succeir durant un període de temps llarg i que, segurament, va coincidir amb la mort d’algun dels individus que es va dipositar a la cova”.

A dia d’avui, a la Cova del Gegant de Sitges s’hi han trobat restes de quatre individus neandertals diferents. L’any 1953, mossèn Santiago Casanova va trobar-hi una mandíbula humana, una de les troballes més importants que, tanmateix, no va ser estudiada fins l’any 2005. Des d’aleshores, Joan Daura i Montserrat Sanz han realitzat excavacions arqueològiques de forma ininterrompuda.

Joan Daura assegura que, “amb aquest treball, hem avançat en el coneixement de les pautes de mobilitat dels grups neandertals i l’ús que feien de la Cova del Gegant”. Els treballs que s’han fet a la cavitat tenen lloc en el marc d’un projecte de recerca aprovat i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat, en el qual també hi han participat investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i de l’Institut Català de Paleontologia.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure