La desesperació botiguera

- Publicitat -

Els comerciants locals, a través de la nova associació Sitges Comerç, han convocat un acte de protesta aquest dissabte. Des de l’entitat han recomanat als establiments de la vila que obrin –sense vendre res– entre les 12 del migdia i les 2 de la tarda, tot i que les restriccions de la Generalitat els obliguen a tenir tancats el cap de setmana. Ja fa dos mesos que les botigues no essencials no poden obrir el cap de setmana, tot i que, finalment, a partir de dissabte vinent podran fer-ho de nou, després que el Procicat hagi relaxat unes mesures terriblement injustes per als comerciants. Tot i l’anunci d’ahir del Procicat, Sitges Comerç ha decidit mantenir la convocatòria de la seva protesta, per un doble motiu: d’una banda, per visualitzar les importants pèrdues que els ha generat el tancament del cap de setmana –que se sumen a les acumulades des de l’inici de la pandèmia– i, per una altra, en senyal de protesta pel top manta, que, malgrat les restriccions, ha continuat present al Passeig Marítim aquests mesos, tot i que amb menys venedors.

L’acció dels comerciants posa de manifest el cansament i la indignació que acumulen diversos sectors econòmics. En el cas de Sitges, aquests àmbits han estat més castigats que en altres poblacions, ja que la condició turística de la vila impedeix que només amb el consum local, o comarcal, es pugui satisfer el conjunt de l’oferta comercial, així com de restauració i altres serveis. També es pot entendre que en les actuals circumstàncies de tancament i crisi pronunciada, els comerciants vegin, impotents, com la venda il·legal opera amb relativa normalitat cada cap de setmana. Certament, els manters són una doble víctima de la situació actual, ja que per a ells també cau el nivell d’ingressos i, en la majoria de situacions, preferirien estar fent una altra feina, degudament regulada.

Sitges Comerç reclama que l’Ajuntament doti de continuïtat la taula sectorial per abordar el top manta. I en el moment que es comenci a recuperar una certa normalitat (que podria començar a passar el cap de setmana vinent, amb l’aixecament dels perímetres comarcals i la reobertura dels comerços), aquest conflicte tornarà a situar-se entre les carpetes calentes del Govern. Faria bé l’executiu d’abordar de manera decidida el tema –de difícil solució i que supera de llarg les responsabilitats estrictament municipals–, perquè requereix una solució en un sentit o altre. La combinació d’actuacions socials, però també policials, haurien de poder-se traduir en millors resultats.

Articles relacionats