LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus Festes

La Diada també s’ajusta a les restriccions del coronavirus

Les ofrenes florals redueixen els parlaments i les actuacions paral·leles, mentre que la programació cultural perviu condicionada pels aforaments

És un any diferent. El coronavirus ha anat alterant, cronològicament i sense aturador, les cites festives del calendari. I ara li ha tocat el torn a la Diada Nacional de Catalunya. L’Onze de Setembre d’enguany redueix el gruix d’actes institucionals i culturals i, a la vegada, readapta tots aquells que sí que es poden celebrar. 

L’exemple més clar són les ofrenes florals d’ajuntaments, partits polítics i entitats. Els consistoris de Sitges i Sant Pere de Ribes les mantenen, però sense revestir-les, com era habitual, amb elements de cultura popular. A Sitges, per exemple, no hi haurà presència de grallers ni castellers, ni tampoc la hissada de la Senyera i els parlaments de les autoritats. De fet, l’Ajuntament obrirà el jardí del Doctor Robert durant tot el matí perquè tots els col·lectius que ho vulguin puguin depositar-hi els seus rams, però hauran de fer-ho en una hora prèviament concertada, amb intervals de deu minuts i amb un màxim de dues persones per torn. L’objectiu és evitar aglomeracions i, per a aconseguir-ho, el mateix Ajuntament demana específicament a la ciutadania que s’abstingui d’anar a presenciar l’acte.

En el cas de Ribes i les Roquetes, el consistori només permet la presència d’un representant per partit o entitat. I només els assistents confirmats podran saber l’hora exacta de les ofrenes, que tindran accés restringit. Totes dues es mantenen igualment a la plaça de la Vila i la plaça de la Vinya d’en Petaca respectivament, però sense el pilar dels castellers ni la cantada de les corals de gent gran. En lloc seu està previst un minut de silenci dedicat als difunts i els familiars afectats per la malaltia. La programació reivindicativa i cultural (veure infogràfic lateral) perd la Marxa de Torxes, però manté actes plenament consolidats com la ballada de sardanes a Sitges o el concert de gralles i la pujada a peu al Montgròs a Ribes. 

El sobiranisme es concentra a Vilanova
Les restriccions socials derivades del coronavirus també tenen repercussió en les ja habituals manifestacions sobiranistes. L’Assemblea, Òmnium i la Intersindical han substituït les concentracions multitudinàries d’altres diades per un centenar de trobades descentralitzades que tindran lloc en diferents punts del país i que mantindran, això sí, el mateix esperit reivindicatiu. En aquesta ocasió, els independentistes sitgetans i ribetans es desplaçaran fins a la plaça del Mercat de Vilanova. Serà un acte breu (de 16.30h a 17.30h), ple de mesures de prevenció (espai delimitat només per a inscripcions prèvies) i complementat des de casa (sortides als balcons a les 17.14h) i des de les xarxes socials (campanya a través de codis QR). El lema d’enguany vol reivindicar el dret de manifestació i denunciar “l’espoli econòmic i polític de l’Estat espanyol”.

ACTES SITGES 

DIVENDRES 11
Ofrena floral
10h | Plaça de l’Ajuntament

Concert de sardanes amb la Cobla Maricel
22h | Retiro

ACTES RIBES

DIJOUS 10
Marxa de bicicletes
18h | Castell

Un crit al carrer
21h | Diversos punts del poble

DIVENDRES 11
Ofrena floral
10.30 | Plaça de la Vila

Pujada a peu al Montgròs
10.30h | Plaça de la Vila

DISSABTE 12
Concert d’havaneres amb el grup Montjuïc
18h | Centre Parroquial

Concert de grallers amb els Grallers de la Torre, els Grallers de Santa Madrona i Montònec i els Grallers de Ribes
20h | GER

ACTES LES ROQUETES

DIVENDRES 11
Ofrena floral
11.30H | Plaça de la Vinya d’en Petaca

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure