La nit més celebrada de l’any

- Publicitat -

Les festes de Sant Joan del barri del Poble Sec estan en marxa des del passat dissabte amb un programa i unes activitats molt diverses.

La nit de Sant Joan és la nit més curta de l’any i és, potser, per aquest motiu, que és també la més celebrada arreu Catalunya. Amb el foc com un dels principals símbols, les fogueres, els petards, els banys de mitjanit, les cançons, els balls i els guarniments, la celebració motiva les trobades entre familiars i amics. Gastronòmicament és tradició acompanyar aquestes reunions amb coca de Sant Joan, de recapte o de llardons.  L’origen d’aquesta celebració és pagana, va sorgir per commemorar el solstici d’estiu quan s’allarguen les hores de sol. L’església catòlica la fa coincidir amb la data del naixement de Sant Joan Baptista, convertint-la així en una festa que, actualment, equilibra actes populars i litúrgics. 

A Sitges, el Poble Sec és tradicionalment el barri que centralitza la majoria dels actes, que auto organitzen des d’un comissió popular creada per a aquesta tasca. La programació començava el dia 15 de juny amb el sopar popular Pa amb tomàquet, a la plaça Catalunya a les 21.30 hores. Durant l’acte, es va presentar la Pubilla del Poble Sec d’enguany i, posteriorment, hi haurà ball de la mà de J Music & Sound. Durant la setmana el barri continua actiu amb la fira d’atraccions, que funcionarà fins el dia de Sant Joan, fins l’arribada de la gran nit, la del 23 de juny, vigília de Sant Joan i que, casualment, aquest any coincideix amb la nit d’elaboració de les catifes de Corpus.

La revetlla s’inaugurarà a les 14 hores amb l’esclat dels morterets. Ja a la nit, a partir de les 23 hores, començarà l’apoteòsica Revetlla de Sant Joan que, aquesta edició, recupera a la formació Veneno en la Piel, que amenitzarà la vetllada amb les versions més conegudes del pop espanyol, i amb dj’s que escurçaran les hores de la nit més curta. L’endemà a la vigília, el dia de Sant Joan desperta amb els actes litúrgics a l’Hospital Sant Baptista i a l’església de Sant Joan, on les corals Levare i Tal com sona posaran la melodia, per finalitzar amb l’ofrena a Sant Joan Baptista, a càrrec de la Comissió de Festes del Poble Sec. 

La tarda es reserva per al grup Circ de Jocs, que amenitzarà l’estona dels més petits a la festa infantil que tindrà lloc a la plaça de Catalunya, on hi haurà també jocs tradicions i taller de bombolles. 

Davant de les portes del Centre d’interpretació de la Malvasia a les 22 hores, cantada d’Havaneres amb el grup Barcarola i degustació del tradicional ‘’rom cremat’’ i malvasia pels assistents a l’escolta de la festa. Com és tradicional al barri, l’esclat d’una traca clourà la celebració fins l’any vinent. 

I tot i que el Poble Sec sigui un dels punts neuràlgics de la nit més curta, i a diferència d’altres nits de l’any, també hi ha l’oportunitat de gaudir del Sant Joan a la vora del mar. Moltes de les guinguetes de les platges s’omplen de vida, amb actuacions en directe i festes pensades perquè aviat es faci de dia. 

Articles relacionats