LOADING

Type to search

Actualitat

La planificació del Sitges del futur centra la primera jornada del Repensar

Santi Terraza, director de Premsa de Sitges, i Jordi Baijet, ex-alcalde de Sitges
El públic ha omplert les jornades

Les cinquenes jornades Repensar Sitges han començat aquest matí a l’Hotel Calipolis, amb una sala plena de gom a gom, en què s’ha debatut sobre el present i el futur del municipi, a partir de reflexions d’agents destacats del panorama socioeconòmic, cultural i polític de la vila, però també de les experiències exposades per casos d’èxit.

L’encarregat d’obrir les intervencions ha estat el regidor de Turisme de Sitges, Luis Miguel García, que ha destacat que “el nostre és presentar a la ciutadania projectes que contribueixin al desenvolupament social i econòmic de la vila”. García també ha remarcat que “cal fer Polítiques actives, sostenibles i regeneratives per solucionar el problema del litoral sitgetà”. En aquesta línia, el regidor ha explicat que “un grup de científics està estudiant com fer-ho, per tal que en pugui gaudir la ciutadania i, alhora, el sector turístic també se’n pugui beneficiar”.

Tot seguit ha estat el torn de l’ex-alcalde entre el 2003 i el 2011, Jordi Baijet, que acaba de publicar el llibre Un projecte de Sitges des del mar, en què ha volgut traslladar “tots els seus coneixements i la seva experiència”. Baijet ha parlat de la importància dels projectes: “Totes les ciutats que han tingut clar el seu projecte, han estat més pròsperes, felices i amb més riquesa per a la població”.

Per acabar, l’ex-alcalde ha recordat la gran diferenciació que té Sitges respecte de la resta de poblacions: “la seva essència: és el que ens han fet gran i feliços, però l’hem de fusionar amb el segle XXI”. Per fer-ho, Baijet considera que “la tecnologia, la innovació, la ciència, l’ecologia, la sostenibilitat i la creativitat són els valors econòmics del futur de la societat. Per a l’ex-alcalde, un dels projectes clau seria la construcció d’un auditori propi per al Festival de Cinema al camp de futbol d’Aiguadolç.

Abans de l’aturada de mig matí, Ivan Martínez, professor Turisme de l’Escola d’Hostaleria del Benaprès , i l’hoteler i ex-president del Gremi, Joan Anton Matas han estat els encarregats de parlar dels nous horitzons per al turisme. Matas s’ha mostrat optimista i contundent: “les perspectives són molt bones per al turisme, tenim uns anys al davant molt positius”. Ivan Martínez ha expressat, amb contundència: “quan tens una marca d’èxit i funciona has de treballar per millorar-la i potenciar-la. La Ford fa cotxes i nosaltres fem turisme”.

Després del Coffe break de mig matí, Rafa Esteve, publicista, i Andreu Vilamitjana, director general de Cisco, han estat els encarregats de reprendre les conferències amb la ponència, Sitges: una oficina al món. Els dos executius de notable relleu han dialogat sobre les oportunitats de la vila. Vilamitjana n’ha valorat les “infraestructures úniques i el coneixement” i Esteve la “meravella de poder viure aquí i produir per al món”. Ambdós han destacat l’impacte positiu del teletreball en la qualitat de vida de les persones i també de la societat. “El teletreball, les infraestructures i la tecnologia atreuen i ajuden a retenir el talent”, ha conclòs Vilamitjana. El talent artístic sitgetà també l’ha posat en valor Esteve: “és únic al món i no ho comuniquem prou bé”.

L’arquitecte sitgetà Jordi Artigas ha estat l’encarregat de parlar de serveis i urbanisme. L’havia d’acompanyar la urbanista Maria Sisternas, però ha estat baixa de darrera hora. Artigas ha ressaltat que “la gent que vingui a viure dependrà de com ens plantegem la ciutat i com la dotem d’equipaments”. També ha assenyalat que “amb els pros i els contres hem de començar a entendre Sitges com un barri de l’àrea funcional de Barcelona”. L’arquitecte ho ha demostrat amb una dada demolidora: “el Garraf és la comarca amb menor capacitat de retenir als i expulsa una gran quantitat diària de treballadors cap a Barcelona”.

Júlia Vigó, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Sitges, i Pau Pérez de Acha, director d’Habitatge Social de la Sareb, han tancat la primera de les dues Jornades Repensar Sitges 2022 amb un diàleg, conduït per Alba Gràcia, sobre habitatge protegit. Per començar la xerrada, Pérez de Acha ja ha començat destacant que “parlar sobre habitatge a Sitges sempre és difícil” i ha afegit que “tenim un greu problema, ja que podem substituir els fills d’alguns sitgetans per gent de fora, ja que és complicat i car viure a la vila”. Vigó ha estat d’acord amb les reflexions del directiu de la Sareb i té clar una casa ben clara: “perquè les polítiques d’habitatge siguin transformadores, necessiten temps i diners. L’Ajuntament té una oportunitat i ha d’apostar pel règim de lloguer”.

El primer acte del Repensar ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i tots els regidors del Govern, amb l’única excepció de Xavi Roig, per problemes d’agenda. També hi ha assistit Carme Gasulla i representants de Junts i Fets per Sitges. El pr`òxim divendres 27 de maig durant tot el dia, a l’Hotel Calipolis, es clouran les jornades amb importants noms, com qui va ser màxim responsable de l’organització dels Jocs Olímpics del 1992, Josep Miquel Abad; qui va ser regidor d’Urbanisme de Bilbao entre 1991 i 2014 i posteriorment alcalde, Ibón Areso; l’ex-conseller Josep Bargalló parlarà de cultura amb Vinyet Panyella, o l’actual consell d’Empresa, Roger Torrent.

Luismi García i Santi Terraza
Ivan Martínez i Joan Anton Matas

Andreu Vilamitjana, Carola Fernández i Rafa Esteve
Aroa Tort i Jordi Artigas
Pau Pérez de Acha, Alba Gràcia i Júlia Vigó

Consulta el programa

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORAARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure