LOADING

Type to search

Editorial

La Pregonera: cultura per a tothom

Ahir dijous es va presentar la nova temporada de La Pregonera, el programa d’activitats impulsat per la Regidoria de Cultura, que va aterrar just abans de la pandèmia i que ha hagut de viure els seus primers dos anys a expenses de l’evolució del virus, amb tots els condicionants negatius que això implica. Tot i tenir una trajectòria encara curta, La Pregonera ja ha aconseguit fer-se un lloc en l’agenda cultural de Sitges; la que està adreçada fonamentalment (però no exclusivament) a la població local, gràcies a la conjunció del valor quantitatiu i qualitatiu del seu programa, a la seva regularitat i a la pluralitat de propostes que hi planteja. En aquesta nova temporada presenta 40 propostes culturals d’arts visuals, música, teatre, dansa, circ i espectacles familiars.

Sitges disposa d’un sòlid cartell cultural de projecció exterior: els festivals, el patrimoni i, paral·lelament, la riquesa festiva constitueixen un valor extraordinari per al posicionament de la vila en el mapa cultural del país i, al mateix temps, una excel·lent eina d’atracció i promoció de visitant, que és un factor de notable importància per a una població que basa la seva economia en el turisme. Aquesta aposta per esdevenir un escenari amb visió internacional i capacitat d’atracció massa sovint ha implicat que no es cuidés prou la gestació d’un programa de cultura de llarg de recorregut que no tingués cap més ambició que la del consum local de manera continuada en l’agenda de gairebé tot l’any. És com si el fet de pensar en gran impedís fer-ho també en la proximitat (que no vol dir en petit). Per què s’hauria de renunciar a concerts reduïts per què ja hi ha un festival a l’estiu de grans dimensions? Per què no s’hauria d’elaborar un programa d’exposicions continuada –moltes d’elles, d’extraordinària qualitat– només pel fet que es disposa d’un ric patrimoni artístic accessible en els museus? Per què no ha de ser compatible tenir un festival internacional de cinema i disposar, a més, d’una agenda de teatre i dansa permanent?

La Pregonera va arribar, precisament, per a fer possible totes dues opcions i cobrir un buit en l’agenda cultural regular. El balanç és més que satisfactori i la nova proposta d’aquest 2022 també resulta ambiciosa quantitativa i qualitativament. Es tracta d’una aposta personal del regidor de Cultura, Xavier Salmerón, que posa de manifest el seu coneixement del sector cultural i la capacitat per a detectar una necessitat en la vida cultural local. Ara, simplement caldria demanar que, sigui qui sigui el proper regidor o regidora de Cultura, no cometi el típic error de canviar-ho pel simple fet de canviar-ho. Això està per damunt de blocs ideològics.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure