LOADING

Type to search

Editorial

La renovació del Port

Ara fa unes setmanes, el Port d’Aiguadolç va estrenar la renovació de la concessió d’explotació, atorgada per la Generalitat de Catalunya per un espai de 19 anys. D’aquesta manera finalitzava un període d’incertesa, que havia aixecat alguns interrogants per la lentitud de l’administració catalana, que ha estat excessivament sotmesa en els últims anys a les agitacions i, per tant, no sempre atenta a la necessària gestió i impuls de projectes. Feia tres anys que el mateix Port d’Aiguadolç, acompanyat per l’Ajuntament de Sitges i l’Associació Catalana de Ports Esportius, havia iniciat els tràmits per a obtenir aquesta prórroga a la seva concessió. La cursa ha arribat, finalment, a bon port, valgui la redundància.

Si la Generalitat no hagués optat per la pròrroga i s’hagués decantat per l’altra opció que hi havia damunt la taula (un nou concurs d’explotació), el panorama hagués estat, amb gairebé tota probabilitat, diferent. En primer lloc, perquè sota aquesta fórmula no s’hagués pogut mantenir l’habitabilitat del poblat, que és un dels elements característics d’Aiguadolç, per les incompatibilitats que implicaria la Llei de Costes, en tant que s’obria un procés nou d’explotació. I en segon, perquè una nova explotació hagués obert la porta a possibles grups inversors procedents d’Àsia o els Estats Units, que, en altres poblacions on hi han arribat, han acabat transformant les instal·lacions en models allunyats als vincles locals i del territori.

Amb la renovació per 19 anys, el Port té ara l’oportunitat de dur a terme un nou impuls a la seva infraestructura i uns necessàries millores en les instal·lacions. En aquest sentit apunta el pla de l’empresa concessionària, que ja està treballant en un projecte que pot resultar realment atractiu, com és la continuïtat del passeig de Balmins a partir del Moll de Ponent. El pla de millores del Port preveu un conjunt d’inversions de 20 milions d’euros a aplicar en cinc anys, que també contemplen la implantació de maquinària per a millorar la gestió diària en la recollida de residus, la neteja i el manteniment.

El Port d’Aiguadolç –batejat com a Port de Sitges– ha estat durant massa temps un desconegut a Sitges. En fa quinze, quan l’alcalde Jordi Baijet, va impulsar la reforma del passeig de Balmins, molta gent va descobrir que el Port era més a prop del que es pensaven i, relativament, va recuperar una part del glamur i l’atracció que havia tingut als anys vuitanta. Ara amb la renovació administrativa –i amb la Copa Amèrica que viurà Barcelona en l’horitzó immediat–, el Port d’Aiguadolç es troba davant un mar de noves oportunitats.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure