
Catalunya viu una sequera que a poc a poc, a cada dia que passa sense ploure, va agreujant-se. Les reserves actuals dels embassaments de les conques internes del país estan al 27%, mentre que fa un any estaven al 57%. A principis d’aquest mes de març, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va activar la fase d’excepcionalitat per sequera als municipis del sistema Ter-Llobregat, en el qual es troben Sitges i Sant Pere de Ribes, a causa del risc de desabastament. Una fase en la qual comencen a activar-se diferents restriccions, tot i que l’aigua d’ús domèstic està garantida. Amb tot, sense que aquestes primeres setmanes de primavera hagi plogut, i sense precipitacions a la vista, els escenaris que s’obren de cara a l’estiu són poc optimistes, mentre es posen en evidència mancances i paradoxes que té el territori.
Amb l’activació de la fase d’excepcionalitat, s’ha posat de manifest que pocs municipis tenien aprovat el pla d’emergència municipal, un document que ha de preveure les mesures específiques a aplicar per a cada municipi per a garantir els diversos usos de l’aigua en els diferents escenaris de sequera, i que aquestes s’adeqüin a les contemplades en el Pla de Sequera. Tot i que el pla, que és obligatori pels municipis de més de 20.000 habitants, hauria d’haver-se lliurat a l’ACA com a màxim el juny del 2020, aquesta setmana encara n’hi havia nou que no l’havien presentat, onze que el tenien desfavorable i 20 que estaven en tràmit.
A L’Eco d’qiesta setmana en parlem abastament, i expliquem les mesures que han pres els ajuntaments de Sitges i Sant Pere de Ribes per fer front a la sequera. Podeu trobar L’Eco als punts de venda habituals: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA