LOADING

Type to search

Editorial

La sorra de les platges

El Ple municipal va rebutjar, aquest dimecres, la utilització de la draga per portar sorra a les platges de Sitges durant l’estiu vinent. La proposta presentada per Junts per Sitges va topar amb els vots del Govern i de CVS. La mateix alcaldessa, Aurora Carbonell, va assegurar, però, que les platges tindran sorra a l’estiu, gràcies a mètodes menys agressius amb el medi marí, si bé no va precisar quins mètodes, ni quan es portaria la sorra.

L’oposició dels partits del Govern a la draga ha generat un profund malestar en els sectors econòmics locals. Tant el Gremi d’Hostaleria, com Sitges Comerç i, òbviament, l’Associació Turística de Serveis a les Platges han reaccionat enèrgicament contra la decisió del Govern i han sumat aquest greuge a d’altres, com és la pressió fiscal o altres problemes de gestió. En uns temps terríblement difícils com els actuals –en què la pandèmia està provocant un mal accenuat en l’economia local, notablement superior que a la resta del país–, els dubtes sobre si hi haurà prou sorra per rebre el visitant de proximitat generen una lògica preocupació. Per contra, la decisió del Govern ha estat ben vista pels sectors ecologistes, en tant que l’actuació de la draga té conseqüències ambientals sobre el fons marí.

El debat gira entorn si s’ha utilitzar la draga per assegurar el trasllat de sorra. Però, realment, el que és important és si hi haurà sorra a les platges, atès que l’economia local viu fonamentalment del turisme, i el turisme –agradi o no– està basat en el sol i les platges. Faria bé l’Ajuntament d’explicar detalladament com i quan portarà aquesta sorra per altres mètodes. Faria bé de fer-ho per tranquil·litzar a uns sectors econòmics lògicament preocupats, però també per guanyar un mínim de credibilitat després del trist episdi de l’any passat, en què el mateix consistori havia aprovat l’arribada de la draga, però finalment no ho va fer per errors de gestió. Confiar en l’Ajuntament és avui –com ahir i, previsiblement, demà– una quimera. La draga no hauria de ser mai un objectiu, sinó un mitjà. I, si realment, existeixen altres mitjans que resulten menys agressius i igualment eficients per garantir la sorra, la proposta pot resultar positiva. Però la incògnita és que realment existeixin aquests mitjans i l’Ajuntament sigui capaç d’aplicar-los.

El debat de les platges és la història d’un fracàs col·lectiu. Ja fa prop de trenta anys que es parla que Sitges necessita una regeneració que asseguri el manteniment de la sorra. Però cap ajuntament ha estat capaç de tirar-lo endavant.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure