LOADING

Type to search

Festes

La tradicional Processó del Carme reuneix barques i mariners

Els sitgetans celebren la Proceessó del Carme sortint a la mar

Cada dia, de bon matí, set pescadors de Sitges, en sis barques diferents, inicien la seva jornada en la mar. Pescaran espècies variades, mantenint el caràcter autòcton i de proximitat de la professió, tan present i alhora reivindicat en una societat actual, on es vol preservar el medi ambient.

És una jornada diària, de les moltes i moltes que inverteixen durant tot l’any, sota l’aixopluc de la Confraria de Pescadors de Sitges que, en la seva nova seu –des de fa dos anys al Port d’Aiguadolç– ha suposat un nou impuls de diferents projectes i alhora ha garantit que el passat mariner de Sitges no es perdi. Són jornades intensives de contacte amb el mar, sempre a expenses del temps, de si plou o fa sol, si llampega o fa vent. Tant se val; s’ha de sortir a feinejar. 

Dimarts vinent, els mariners i el poble de Sitges celebrarà una de les tradicions més antigues en el conjunt de l’estat: l’anomenada Processó de les Barques, emmarcada en la festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors. Amb un seguit d’activitats, que s’iniciaran al matí  amb la missa en honor a la Mare de Déu del Carme, que tindrà lloc a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla a les 11.00 hores, s’iniciarà una celebració que continuarà el vespre al Port d’Aiguadolç, amb un dels moments més esperats. Les barques ocuparan el mar, liderades per la imatge de la Mare de Déu i flors al mar en record dels difunts, deixant oníriques imatges que tot i repetir-se any rere any sempre són diferents i deixen estampes per al record. Els actes continuaran, un cop finalitzada la processó, amb la tradicional cantada d’Havaneres i la hissada de la Bandera Blava, atorgada al Port d’Aiguadolç. 

Dins el programa tradicional hi haurà una novetat, com explica la secretària de la Confraria de Pescadors, Isabel Vivó: “Davant la Torre de Capitania hi haurà una paradeta de venda de peixets fregits”. D’aquesta manera es voldrà continuar la tasca de difusió i promoció del peix de proximitat i de la Costa Garraf, que s’està portant a terme amb diferents activitats com la inclosa en el Sitgestiu Cultural: Del Museu al Plat: Tasta el Sitges més mariner. Es podrà participar en aquesta experiència inèdita els dissabtes 20 de juliol i 3 d’agost al Museu Maricel, es pot viure una experiència inèdita, que neix en col·laboració amb la Confraria de Pescadors, i en la que art mariner i gastronomia es fusionen, des de la visita guiada al passat sitgetà a l’interior del Museu de Maricel, recorrent els racons més mariners de la vila, fins arribar a Can Falç per degustar un plat típic de pescadors.

L’Isabel explica que la Festa del Carme “és una festa molt sentida i viscuda no només pels pescadors sinó pels sitgetans en general, que porten les seves barques en la processó i també veuen la processó des de diferents punts, i en alguns llocs en multituds”. Una processó que té diferents moments, com marca la tradició: els coets que esclaten al pas de la zona de la platja de Sant Sebastià, la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, i el santuari del Vinyet, a més de l’homenatge als pescadors traspassats, amb l’ofrena floral al pas del cementiri de Sant Sebastià. 

La historia marinera de Sitges actualment esta ben viva gràcies als set mariners que encara oficien aquesta professió en decadència a la vila. Per evitar la seva extinció, treballen per atraure nous pescadors que garanteixin la continuïtat de la professió amb un relleu generacional. La nova seu, l’apreci dels vilatants a la pesca tradicional i autòctona, i l’efecte que puguin tenir activitats com la que acull el Museu Maricel, són alguns dels punts de partida perquè tot això pugui continuar. 

I serà així un any més en la Festa de la Mare de Déu del Carme, entre l’olor de la mar, la veneració a la Verge, el soroll dels coets, l’emoció dels pescadors i l’aroma del peixet fregit de la paradeta de la Confraria de Pescadors. Tot amanit amb les cançons entranyables de les havaneres, quan s’enlairaran mocadors amb les notes que conformen la popular peça La bella lola, mentre hi haurà un altre olor característic: el del rom cremat. 

Als pescadors, l’endemà, un cop finalitzada la jornada festiva, els espera un nou dia per a feinejar, per trobar-se cara a cara amb el Mediterrani i fent que la mar i Sitges estiguin unides per sempre a través de la pesca. 

També pots veure