LOADING

Type to search

Actualitat

L’Arxiu Digital apropa l’extens fons documental i històric de la vila

El passeig de la Ribera l’any 1903 (Fons Josep Matas i Puig)

Demà veurà la llum el que possiblement serà el projecte més destacat per la preservació i difusió de la història local. Es tracta de l’Arxiu Digital de Sitges, una plataforma web que té la voluntat d’englobar qualsevol contingut digitalitzat referent a la vila, i que per tant és convertirà en un enorme repositori de documentació, perquè pugui ser consultable i descarregable per a tothom.

Darrere d’aquest projecte tan ambiciós hi trobem Marga Domingo, Marta Fontanals, Jordi Milà i Eduard Tomàs, que el setembre de 2019 van plantejar aquest projecte a Xavier Salmerón, regidor de Cultura, davant la manca de material digitalitzat i accessible que hi havia a Sitges en aquell moment. D’aquesta manera es constituïa l’Associació Digital de Sitges, que ha estat treballant durant els darrers dos anys i mig, per posar a l’abast de la ciutadania tot el material que ja estigués digitalitzat, i iniciar un procés de digitalització de documentació i d’obres d’elevat interès per a ser consultades.

El web, creat pel sitgetà Daniel Massó, estarà format inicialment per més de 15.000 documents, entre els quals hi ha publicacions locals, fons fotogràfics, i documentació institucional procedent de l’Arxiu Històric Municipal, entre altres. D’aquesta manera, també es podrà consultar els més de 6.300 exemplars de L’Eco de Sitges, que corresponen a les publicacions des de la seva fundació, l’1 de març de 1886, fins a l’any 2016. Per tant, hi haurà un embargament permanent de cinc anys, actualitzable anualment, de manera que a partir del 2023 s’incorporaran totes les publicacions del 2017, i així successivament. Tots els documents mecanografiats tenen un reconeixement de text, que permet cercar-hi qualsevol paraula, i també hi haurà a disposició uns tutorials que serviran per a aprendre a fer cerques, de forma fàcil i ràpid. A més, l’Associació Digital vol oferir un projecte educatiu per les escoles i instituts, per conèixer tot el potencial del web, a més de tallers presencials i oberts a tothom.

L’Arxiu Digital compta amb el suport de la Regidoria de Cultura, destacant que el web i el seu domini són propietat de l’Ajuntament de Sitges, igual que tots els acords amb administracions, entitats o autors, han estat realitzats pel mateix consistori. El projecte, a més, ha comptat amb l’assessorament i seguiment per part del jurista especialitzat Josep Matas. Com remarca l’Associació Digital, “totes les tasques fetes per ells mateixos i les persones que han col·laborat han estat totalment altruistes, entenent tota aquesta dedicació com un regal que se li fa al poble de Sitges per l’estima que li tenim”. A més el projecte no finalitza aquí, ja que els pròxims passos a seguir són d’anàlisi i priorització de les digitalitzacions a dur a terme, per continuar ampliant el web i donar cabuda a tot el material disponible, com per exemple l’audiovisual.

L’acte de presentació de l’Arxiu Digital de Sitges serà demà dijous 31 de març a les 18.30 hores al teatre del Casino Prado, en un acte obert a tothom. La presentació, a més dels membres de l’Associació Digital, també comptarà amb la presència de Xavier Salmerón, i Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure