L’augment de la població sobrecarrega la sanitat pública

El CAP de Sitges, ahir dijous. F. Vasili Díez

La pressió que pateix la sanitat pública, especialment l’atenció primària, és una constant que es repeteix arreu de l’Estat. I al Garraf, amb una població en constant creixement, i cada vegada més envellida i, per tant, més complexa en termes sanitaris, hi ha recursos que s’han quedat petits. És la segona comarca de Catalunya que més ha crescut en els darrers 40 anys, un 121,6%  –s’ha passat de 70.752 habitants el 1982 a 156.794 el 2022–, només per darrere del Baix Penedès. I a això cal sumar-li els anys de la pandèmia, que han deixat tocada la sanitat, a més de la manca generalitzada de professionals, sobretot de medicina. Amb aquest context, amb l’arribada de la tardor i l’hivern i els pics de virus respiratoris, com els que s’han viscut en les darreres setmanes, que s’ajunten amb els períodes de vacunació, els centres comencen a tensar-se. I les solucions passen per polítiques complexes de mitjà i llarg termini.

 A Sitges, el gran problema és el creixement de la població –i el que es preveu en els propers anys–, que sovint no ha anat acompanyat de l’increment dels serveis. Des de la inauguració del CAP de Sitges, l’any 1999, la població ha augmentat gairebé un 70% (vegeu infografia). I a l’estiu, s’acaba duplicant o triplicant, mentre que l’espai físic segueix sent el mateix. “Està sent un creixement bastant explosiu; de cop, arriben 100 pacients nous, i ho hem d’assumir tot més ràpid”, explica Marta Abad, infermera del CAP. “Falten espais comuns i professionals”, apunta. En aquest sentit, està prevista una inversió del Departament de Salut per instal·lar sis mòduls prefabricats a la zona del pàrquing, però Abad recalca que “quedaran petits en res”. “No entenem com una població com Sitges no som prioritaris”, afegeix.

A l’edició en paper expose com es troba la sanitat privada, que també se’n ressent, en quin estat es troba l’ampliació del CAP i les dades poblacionals dels darreres dècades. Podeu trobar L’Eco als punts de venda habituals: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.

Compra’l a iQuiosc.cat

Articles relacionats