LOADING

Type to search

Editorial

Les fases per sortir-ne

L’accés de Sitges i Ribes a la fase 1 de desescalada haurà d’esperar i no es podrà aplicar dilluns vinent, com inicialment estava previst. El Govern de la Generalitat ha optat per aplicar un procés gradual en funció de les diverses zones de Catalunya. És una decisió encertada, ja que la realitat del país és diversa i la situació de la crisi s’està vivint de manera molt diferent en funció de la zona. La Generalitat ha aplicat el sistema de regions sanitàries (una gestió interna del Departament de Salut) per determinar quines zones accedeixen a la fase 1 i quines es queden en la 0.

En aquest sentit, tant Sitges com Sant Pere de Ribes estan inclosos dins la Regió Sanitària de Barcelona Sud. És una àrea que comprèn, a més del Garraf i l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i alguns municipis del sud del Barcelonès, com l’Hospitalet o Esplugues. Es tracta d’una barreja difícil d’entendre, ja que la realitat de Sitges i Ribes difícilment tenen punts en comú amb les ciutats de l’àrea metropolitana, llevat de la proximitat, gràcies a les bones connexions viàries. I també són ben diferents els índexs de contagis per coronavirus del Garraf i l’Alt Penedès –en la línia moderada– amb els de l’Hospitalet o poblacions del Baix Llobregat. Les diferències del nombre de positius per 1.000 habitants és de gairebé el doble. Tot plegat, ha fet que Sitges i Ribes no hagin pogut fer un pas endavant important, no pas perquè no estiguin fent bé la feina o no disposin d’unes dades òptimes per canviar de fase, sinó perquè la Generalitat les ha ubicat en unes àrees amb uns resultats especialment elevats.

Quan el president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, va anunciar el sistema de províncies com a línia de mesura per avaluar la desescalada, des del Govern de la Generalitat es va alçar, com és ben raonable, el crit al cel. Les províncies són sistemes caducs i poc homologables. Però el que no deixa de ser sorprenent és que aquest mateix Govern que va criticar el de l’Estat per les províncies hagi estat incapaç de disposar d’un altre sistema propi per organitzar de manera més pròpia el procés de desescalada. I encara és més paradoxal que les dues forces que integren aquest Govern –que són les dues que més han defensat la Veguera del Penedès– no hagin sabut implantar-la en la seva organització interna.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure