Les residències de gent gran tornen a tancar portes

Porta d’accés a l’Hopital, on es comunica la nova reestricció de visites
- Publicitat -

Les residències de gent gran de Sitges han tornat avui a la fase 0, tot i no tenir cap rebrot als seus centres. Les tres residències locals (l’Hospital de Sant Joan Baptista, Sitges Park i Las Magnolias) han acceptat amb resignació el decret de confinament anunciat ahir pel Departament de Salut de la Generalitat, que té com a objectiu “minimitzar el risc en els grups de població més vulnerables i incrementar les mesures de protecció als centres residencials i centres de dia”. Les dades de contagis d’avui es mantenen amb les mateixes xifres d’ahir, en què a Sitges es van detectar quatre casos nous.

El retorn a la fase 0 significa tancar les portes a cap nou ingrés i deixar els residents sense sortides ni visites de familiars. A més, també estan obligades a aturar les activitats comunes d’animació i els serveis amb personal extern. Les tres residències han creat avui mateix unitats residencials de grups d’entre 15 i 20 persones, per reduir possibles expansions en cas que es detectés cap cas nou. Fins ara, a cap de les tres residències s’ha registrat cap cas nou. Els tres centres havien reactivat les visites de familiars en les últimes setmanes, però les han hagut de cancel·lar de cop.

“Les residències hem aconseguit estar netes i ara paguem el preu de l’oci de la gent més jove”, assenyala Goyo Moliner, director de la residència Sitges Park. Moliner ha adreçat aquest matí un escrit al Departament de Salut queixant-se per la “injustícia” que suposa la mesura de Salut: la norma impedeix l’entrada de cap usuari nou, amb les repercussions negatives que suposa per a aquests centres, després de la tensió, també econòmica, que els ha suposat la crisi de la Covid-19. “No pot ser que ens limitin noves vies d’ingressos econòmics”, ha apuntat el director de Sitges Park, que ha qualificat la mesura de la Generalitat com “incongruent”. Sitges Park tenia programada l’entrada de sis nous usuaris aquesta setmana.

La decisió del Departament no anuncia la durada de la nova mesura. La norma s’ha limitat només a tres municipis: Sitges, l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà. Aquests dos darrers estan patint petits rebrots en infectats, mentre que a Sitges el lleu repunt que hi ha hagut no es pot considerar com a tal. Les residències locals tenen personal que són habitants d’aquestes dues ciutats del Baix Llobregat i aquest ha estat un dels principals motius que ha animat Salut a prendre la decisió de confinar els centres sitgetans amb caràcter preventiu.

La xifra de contagis d’avui a Sitges i a Ribes es manté en els mateixos termes que ahir, sense cap positiu nou. Sitges té 191 contagis acumulats des de l’inici de la crisi i Sant Pere de Ribes, 218. Des que va començar el mes de juliol, a Sitges hi ha hagut 12 casos nous i a Ribes i les Roquetes, 11. Es tracta d’un augment notable en comparació al mes anterior: durant el juny, a Sitges només es van registrar cinc casos.

Amb tot, la dada més significativa –i podria ser que preocupant– és que l’augment a Sitges és notablement per sobre del de la província de Barcelona i, fins i tot, el de Catalunya, on es contempla el brot del Segrià. En dotze dies, a Sitges els casos positius acumulats han crescut un 6,70 per cent, mentre que tot el país han estat un 5,92 per cent. A Sant Pere de Ribes, és un 5,31, mentre a la demarcació de Barcelona és del 4,72 per cent.

Notícia relacionada:
Quatre nous positius a Sitges encenen les alarmes i Salut tanca les residències locals (12 de juliol de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats