LOADING

Type to search

Editorial

Les urgències del CAP

La setmana passada, el Parlament de Catalunya va aprovar una petició per a que el CAP de Sitges torni a obrir les 24 hores. Va ser una proposta del PSC de Sitges, que va tramitar el grup parlamentari socialista, i que va obtenir el vot favorable de la resta de grups, excepte dels dos que integren el Govern de la Generalitat, ERC i Junts, que van optar per l’abstenció.

No és la primera vegada que la reobertura de les urgències del CAP arriben al Parlament, ja que en anteriors ocasions ja hi havia hagut altres pronunciaments, en bona part impulsats per la Plataforma a favor de l’obertura del servei d’urgències durant les 24 hores, integrada per diverses persones de Sitges, la majoria vinculades a grups socials i de l’esquerra alternativa. Fins ara, aquests pronunciaments no han tingut cap efecte en el funcionament del servei, ja que els horaris i limitacions continuen sent els mateixos que en els últims deu anys.

Caldrà veure si la majoria assolida ara i el fet que la proposta hagi estat presentada pel primer grup de la cambra té uns efectes més resolutius. Tot dependrà de la viabiliat que li vulgui donar el Govern, que al cap i a la fi és qui gestiona els serveis públics i els dota de l’assignació pressupostària corresponent. Per al 2022, el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, així com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’han compromès a ampliar i millorar l’atenció primària, tant en recursos com en serveis. I això passa necessàriament per a recuperar el servei de 24 hores d’alguns CAP com el de Sitges.

Ara fa poc més de deu anys, les retallades aplicades pel Govern de la Generalitat, derivades de la crisi i el nivell d’endeutament, van suposar una reducció en els serveis sanitaris que no es consideraven essencials, com les urgències d’alguns CAP, entre els quals el de Sitges. La proximitat amb Sant Camil permetia derivar a aquest hospital qualsevol incidència nocturna.

Després d’aquests deu anys, el resultat, però, no és el que correspon a un país que pretén moure’s en uns estàndards de qualitat de vida acceptables. Les urgències de Sant Camil estan col·lapsades i, en conseqüència, el servei que reben els usuaris acaba sent deficitari. Llargues cues d’espera per ser atesos i algunes especialitats fonamentals, com pediatria, no estan sempre cobertes a les nits. Sovint hi ha gent que necessitaria atenció mèdica en aquests horaris i que no va a l’hospital per estalviar-se aquestes situacions. Tornar a obrir el CAP de Sitges les 24 hores hauria de ser una prioritat dels governants.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure