LOADING

Type to search

Editorial

Més mesures econòmiques

El confinament i l’aturada social i econòmica, local i general, està forçant a empreses i institucions –així com a les mateixes persones i les famílies– a prendre mesures. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va fixar, des que va esclatar la crisi, fa dues setmanes, les mesures econòmiques i socials com a prioritat, al costat del compliment de totes les normatives decretades per l’Estat d’Alarma i les garanties de protecció i seguretat. Sobretot amb noves inversions i un increment del pressupost en les partides per al comerç local i serveis socials. 

L’Ajuntament de Sitges, per la seva part, ha trigat deu dies en presentar mesures i, a més, s’ha quedat en la justa mesura. El pla presentat per l’Ajuntament s’ha limitat a l’ajornament del pagament dels impostos i taxes locals i la supressió de les quotes dels serveis no prestats. Unes mesures mínimes amb el context de la dramàtica situació actual. El consistori ha anunciat que hi haurà noves mesures, però encara no n’ha dit quines i també ha fet saber que hi haurà accions de promoció turística, que tampoc ha concretat en cap pla ni en una quantitat específica.

La fallida és gran i greu. Comença al despatx del vestíbul d’un hotel i acaba a les portes de casa de les famílies, que són moltes, que viuen vinculades, d’una manera directa o indirecta al turisme. Des de proveïdors fins a personal de neteja, recepcionistes i tots els treballadors de la restauració i empreses i col·lectius que en depenen indirectament. L’empenta de noves mesures econòmiques no es podrà fer esperar perquè caldrà apaivagar la tendència a l’estancament. I més encara quan l’Ajuntament ha incrementat enguany l’IBI dels principals hotels en unes quantitats notables (que haurien estat més altes, si el PSC no ho hagués aturat en les negociacions de les taxes).

Les xarxes de voluntariat i els esforços per mantenir els serveis bàsics que està duent a terme l’Ajuntament de Sitges mereix un reconeixement. Són mesures que situen el consistori al costat de la gent. Però, per contra, les iniciatives per donar suport al castigat teixit socioeconòmic de la vila estan trigant més del que deurien. En el sector hi ha nerviosisme. Del turisme no viuen només els propietaris.