LOADING

Type to search

Editorial

Neteja: canvis necessaris

La neteja és el capítol pitjor valorat pels sitgetans, després de la gestió del top manta. Així ho posen de manifest les darreres enquestes encarregades per L’Eco de Sitges. El desembre passat, els consultats (700 residents, una xifra que permet obtenir unes dades sociològiques acurades en un municipi del tamany de Sitges) van puntuar el servei amb un 3,36 sobre 10, sis dècimes menys que un any enrere. Resulta evident que l’estat de la via pública no és únicament un problema de percepcions, sinó de dèficits latents, que en els darrers anys han augmentat notablement, sense que s’hi hagin aportat els remeis necessaris per neutralitzar-los.

Canviar aquesta tendència és un dels principals reptes del nou Govern municipal. L’entrada en funcionament del nou contracte de serveis –que suposa doblar la inversió realitzada pel consistori– aportarà una necessària millora en els resultats, tant els objectius com els subjectius. S’instal·laran nous contenidors (l’estat en què es troben alguns és força lamentable), se substituiran camions i maquinàries i s’augmentaran els recursos humans.

Però, abans que arribi el nou contracte (a finals d’any) hi ha uns quants meso que necessiten actuacions immediates, especialment en temporada estiuenca. Per aquest motiu, les primeres mesures implantades per Jaume Monasterio com a regidor de Serveis Urbans i Mobilitat, permeten respirar un contingut optimisme. El reg de contenidors, l’ampliació de serveis i l’execució de sancions als incívics són algunes de les mesures aplicades per Monasterio en les seves primeres setmanes en el càrrec. 

Precisament, l’aplicació de sancions als qui en fan un mal ús en el llançament de residus, sigui perquè no els col·loquen en el seu lloc o els fan fora d’hores, és una mesura no només necessària, sinó imprescindible. En la neteja viària i la recollida de residus, l’Ajuntament ha fallat, però una part substancial de la ciutadania també. I alguns dels qui fallen són els primers a criticar els serveis públics a les xarxes socials. Per aquest motiu, cal felicitar l’aplicació de sancions amb els qui mantenen una actitud incívica i perjudiquen al conjunt de la comunitat. Ara cal que realment s’apliquin.