LOADING

Type to search

Editorial

Noves incerteses

La incertesa i la preocupació s’han tornat a instal·lar en els sectors econòmics de la vila. L’arribada de la sisena onada ha estat un cop dur, fonamentalment, perquè, a diferència de les anteriors, no s’esperava que tingués un nivell d’incidència i abast com el que està tenint. Aquesta setmana hi ha hagut 187 casos positius a Sitges, que se sumen als 155 de la setmana anterior. En són molts, tot i que també és cert –i convé subratllar-ho–, que el nivell de gravetat que presenten la majoria d’aquest casos és lleu, especialment entre la gent que ha completat la pauta de vacunació.

L’elevat nombre de casos ha tingut ja els primers efectes en l’economia. S’han cancel·lat algunes convencions i l’escalada d’anul·lacions de sopars d’empresa és significativa i ha afectat de ple a hotels i restaurats, que en alguns casos havien efectuat comandes i contractacions per a satisfer les demandes previstes. També el comerç ha notat un descens en l’activitat, que en alguns establiments ha estat, fins i tot, més pronunciat que ara fa un any, en plena pandèmia.

Són dades que cal prendre-les amb prudència, ja que resulten més conjunturals que no estructurals. Els mesos previs a la sisena onada havien estat globalment satisfactoris, amb uns nivells de recuperació significatius, si bé encara inferiors als assolits amb anterioritat a la irrupció de la Covid. Això fa pensar que, un cop se superi l’actual onada i es continuï avançant amb un procés de vacunació que, tant a Catalunya com a Espanya, està sent satisfactori, l’activitat podrà reprendre part de la seva empenta.

No hi ha un altre camí per a superar l’etapa actual que continuar creient i apostant per la vacunació. Si el nivell de letalitat del virus actualment és especialment baix és gràcies a la protecció que han aportat les vacunes. Les injeccions són, a hores d’ara, el millor escut davant un virus que no marxarà fàcilment, sense deixar de banda les mesures de prevenció, que encara resulten indispensables, com la mascareta i el gel.

Però en l’actual situació també hi ha un altre virus que malauradament continua viu: l’afectació de la moral a causa de l’impacte de la pandèmia. Està succeint entre el conjunt de la població, com ho manifesten recents dades de Salut, però també en l’economia. La reducció de l’activitat cada cop que hi ha una onada constitueix un nou obstacle. I convindria que el conjunt d’administracions ho tinguessin el màxim de present possible a l’hora d’arbitrar ajuts, però sobretot per establir taxes.

També pots veure