LOADING

Type to search

Cultura

On és el Picasso perdut?


Tres ballarines de can can, de Picasso, que va desaparèixer del Cau Ferrat poc després de la mort de Rusiñol.

Una de les històries més estranyes i fosques del Cau Ferrat en el seus 125 anys d’història és la misteriosa desaparició d’un dibuix de Picasso poc després de la mort de Santiago Rusiñol, l’any 1931, i un cop va llegar l’edifici i les seves col·leccions al poble de Sitges. Una investigació recent de l’historiador Eduard Vallès, conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha aportat noves dades, que permeten acotar una mica més quan va desaparèixer l’obra.

El dibuix Tres ballarines de can-can està datat de finals del 1900 o principis del 1901 i Picasso el va fer a París, durant la seva primera estada. Es tractava d’una de les sis obres de Picasso que col·leccionava Rusiñol, entre les quals hi ha també la petita aquarel·la La cursa de braus, un dels tresors del Cau Ferrat. Tres ballarines de can-can va aparèixer publicat a L’Esquella de la Torratxa el 1917, però va desaparèixer dels fons del Cau uns anys després, amb la mort de Rusiñol.

Els treballs d’Eduard Vallès han permès determinar ara que que el dibuix va desaparèixer entre 1933 i 1942.  Una fotografia del 1932 recentment incorporada a l’Arxiu del Consorci del Patrimoni de Sitges ha permès acotar les dates de la pèrdua del dibuix. En aquesta foto s’aprecia el dibuix penjat a les parets del despatx de Rusiñol, mentre s’estava fent l’inventari del conjunt de les obres per a la Junta de Museus, poc abans que el Cau Ferrat obrís com a museu públic.

És a dir, que Tres ballarines de can-can va desaparèixer entre el 1933 i el 1942, ja que en el catàleg del Cau Ferrat que va editar la Junta de Museus de Catalunya ja no hi apareix. 

Eduard Vallès va presentar les conclusions del seu treball divendres passat al mateix Cau Ferrat, durant la sessió de la Peça del Mes, dedicada al dibuix perdut i a un altre de les cinc obres de Picasso que hi ha als fons del museu. Arran d’aquesta investigació, el director del Consorci, Pere Izquierdo, va notificar ahir la desaparició a la Unitat de Patrimoni Cultural dels Mossos d’Esquadra per evitar una possible comercialització de l’obra.