LOADING

Type to search

Editorial

Oportunitat perduda

Aquesta setmana, l’Ajuntament ha obert el procés de consulta per a la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a la reforma de l’edifici de l’Escola Pia, situat entre els carrers de l’Hort Gran i Sant Isidre. Aquest procés és un pas necessari des d’un punt de vista administratiu per a que la ciutadania conegui les línies que marcaran el projecte, que s’haurà de redactar en els propers mesos.

Aquest pas confirma l’aposta final de l’Ajuntament per a que l’Escola Pia es limiti a fer, simplement, un rentat de cara, quan hauria pogut fer un canvi de major ambició i dimensions, que probablement hagués resultat positiu per al conjunt de Sitges, tant per al mateix centre com per al consistori (i, per tant, tota la ciutadania). L’Ajuntament va descartar la proposta inicial de l’escola de cedir l’edifici que ocupa al costat de l’estació, a canvi d’un terreny de titularitat municipal a la zona de la Plana.

La permuta hagués permès a l’Ajuntament guanyar un espai d’accentuat valor al centre de Sitges, on li resulta impossible obtenir noves superfícies per a usos públics, ja que tot està edificat. Amb aquest espai, de notables dimensions, l’Ajuntament hagués pogut condicionar l’edifici per a algunes de les múltiples necessitats d’equipaments que té el municipi: des de serveis públics o espais per a les entitats fins a la construcció d’un Ajuntament integral, que agrupés la majoria de serveis ara escampats per diversos edificis. A més, també hauria disposat d’una plaça pública com és el pati de l’escola per a usos de tota mena. I, de retruc, el conjunt de la ciutadania, així com els repartidors comercials, s’haguessin estalviat els continus problemes d’accessos i de trànsit que es generen en les hores d’entrada i sortida de la canalla. L’Escola Pia es va dissenyar quan Sitges era un altre i els seus alumnes hi accedien a peu, perquè hi vivien a prop, una dinàmica totalment diferent a l’actual.

Per contra, l’Escola hagués tingut la possibilitat de dissenyar un nou edifici de zero, totalment adaptat a les necessitats actuals i de futur, amb més espai per al pati i altres activitats. I els pares i mares dels alumnes que s’hi han de desplaçar en vehicle haguessin tingut més facilitats per arribar-hi. Tot plegat, una oportunitat perduda, de la qual el Govern municipal n’és directament responsables, tot i que tampoc en surt exempta la part de l’escola, acusadament dividida entre la Fundació, l’Associació i la comunitat de l’Escola Pia Catalunya (un exemple que il·lustra aquest problema tan nostra de on hi tres catalans hi ha quatre opinions…).

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure