LOADING

Type to search

Editorial

Pla de Reactivació

Divendres passat es va celebrar la reunió constitutiva del Pacte Local per a la Reactivació Socioeconòmica de Sitges. Es tracta d’una mesura proposada per Junts per Sitges i plantejada conjuntament amb el Govern municipal després d’un procés de negociacions. El Pacte neix amb l’objectiu de sumar esforços dels sectors públic i privat davant la greu crisi derivada de la Covid-19. El document presentat en la primera reunió detallava vuit punts d’actuació: “Reforçar el sistema sanitari; fomentar la justícia social i educativa; Enfortir l’administració local; adaptar les polítiques municipals a la realitat; impulsar les polítiques econòmiques publiques; garantir l’accés als serveis essencials; reactivar l’economia; i treballar per un futur més sostenible”.

La idea és bona, però com passa tantes vegades en les iniciatives que parteixen dels organismes públics neix amb plom a les ales. Bones paraules i una llarga llista de propòsits, però que als ulls de majoria de la ciutadania apareixen buits de contingut. I especialment, perquè totes aquestes propostes no es van traduir en el document inicial en objectius concrets ni es van acompanyar de mesures específiques. La segona reunió del Pacte, celebrada aquesta setmana, ha detallat les línies de treball i les taules sectorials, a més de la durada de l’execució del Pla, fixada ven el 15 d’octubre. Aquesta data ha estat criticada per diversos agents econòmics, ja que la consideren excessiva per definir quines mesures cal prendre per donar resposta a la crítica situació actual.

La Covid-19 ha portat, a més del drama humà i sanitari, una crisi econòmica que està tenint un impacte directe de dimensions desconegudes a Sitges. La vila és el municipi més afectat de la comarca en termes d’atur. Sempre succeïa a la inversa: que Sitges sempre sortia millor parat dels contextos negatius que els municipis del voltant. Però en aquesta crisi, està passant el contrari.

El 15 d’octubre serà massa tard per a algunes empreses i els seus treballadors directes i indirectes. Per aquest motiu, l’Ajuntament no pot esperar gaire més a prendre mesures que vagin molt més enllà de les ja anunciades (que són bones). El contrari implicarà fer més gran el drama econòmic i, en conseqüència, humà.