LOADING

Type to search

Editorial

Platges i port

La propera temporada turística serà la darrera abans que surti el concurs d’explotació dels serveis turístics de les platges. També aviat, el 2022, s’haurà de produir el nou concurs d’explotació del Port de Sitges – Aiguadolç, un cop s’esgoti la concessió actual de cinquanta anys. Tots dos processos, sense cap relació entre sí, estan generant una certa preocupació entre diverses parts: d’una banda, els afectats directament, davant el temor que puguin perdre la feina després de tants anys dedicant-s’hi (en alguns casos, diverses generacions). I, d’una altra, entre el conjunt de la indústria turística de Sitges, davant la possibilitat que puguin arribar grups inversors de fora, que aportarien un capital possiblement suggestiu, però que inevitablement suposarien un risc elevat per a mantenir la identitat, la connexió local i una política de preus adequada a l’entorn. No hi ha res que surti de franc.

En el cas de les platges, el concurs està directament condicionat per la nova normativa, que requereix que es dugui a terme un procés obert en el que desapareix la licitació única per al servei de totes les platges de manera conjunta. Fins ara, els actuals concessionaris hi optaven sota la bandera única de l’Associació de Serveis Turístics de les Platges de Sitges (ASTPS). El nou marc estableix que cada platja i servei s’haurà de licitar de manera individualitzada; per tant, amb un risc més elevat que alguns dels concessionaris que han prestat el servei durant dècades puguin quedar desplaçats per grups i empreses amb major capacitat econòmica.

En el cas del Port, la nova concessió a través d’un concurs públic implicarà la desaparició dels habitatges del mateix Port, que són un dels atractius de l’espai. Aquesta decisió estaria motivada per la Llei de Costes, i és vigent per a les noves concessions. Si, en canvi, la Generalitat optés per prorrogar la concessió (una opció que seria possible amb la futura Llei de Ports) es garantiria la continuïtat d’aquests habitatges.

Sitges s’hi juga molt en tots dos processos. En un moment en què cada cop més gent qüestiona un possible excés de massificació i de pèrdua d’identitat, dos elements claus, com les platges i el Port, no haurien d’estar sotmesos a riscos.