Plou sobre mullat

- Publicitat -

L’anunci de la Generalitat per tancar bars i restaurants, entre d’altres mesures, durant un mínim de quinze dies amb l’objectiu de contenir l’expansió que la Covid-19 està registrant arreu de Catalunya ha estat un sotrac. La mesura ha estat compartida per la majoria del sector sanitari, que és el que es troba en primera línia en la lluita contra el virus, i ha merescut una contundent crítica per part dels sectors afectats, així com altres àmbits econòmics o, fins i tot, institucionals.

Totes les mesures orientades a contenir l’expansió del virus mereixen ser preses en consideració i respectades. També seria aconsellable que tinguessin el suport social necessari, ja que es tracta d’actuacions que haurien d’estar enfocades a un benefici col·lectiu. Ara bé, quan aquestes mesures són fruit de la improvisació i no tenen en compte diverses variables que mereixen contemplar excepcionalitats, resulta difícil que puguin tenir no únicament el suport requerit, sinó també aportar la credibilitat que ha de distingir qualsevol executiu. El mateix Govern que dimarts de la setmana passada anunciava que podien tornar a obrir les discoteques (per després fer-se enrere 36 hores més tard) és el que en vuit dies ha decidit que han de tancar els bars i els restaurants. I a més, ho ha fet sense ni tan sols tenir la garantia que la seva mesura es podrà dur a terme, a l’espera del que resolgui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fa molt difícil que un Govern que es mou d’un extrem a l’altre amb tants pocs dies de diferència i que aplica mesures sense la garantia que es puguin complir disposi de la credibilitat necessària. 

Probablement, el Govern de la Generalitat hauria pogut estudiar amb més atenció les dades territorials abans de prendre mesures tan dràsiques com un tancament generalitzat. A Sitges i a Sant pere de Ribes, els índexs d’expansió del virus, tot i ser elevats, se situen a la meitat que en el conjunt de Catalunya. Si en altres moments s’han aplicat mesures territorials (a la Conca d’Òdena, al Segrià o en alguns barris de l’Hospitalet) potser hagués resultat convenient posar-les en pràctica ara també davant d’una mesura tan contundent com aquesta. 

El cop que representa el tancament per al sector és terrible, no tant pels efectes del que suposarà aquests quinze dies, sinó per l’acumulació de danys i greuges dels últims mesos. A Sitges, la caiguda de la facturació dels hotels ja arriba al 75 per cent, mentre que la restauració d’acosta al 70 per cent.

Articles relacionats