LOADING

Type to search

El Marge Llarg

Poesia i calendari (de festes i activitats)

Després d’un any d’hibernació l’estiu passat vam poder sortir al carrer a rebre els poetes i celebrar la 14a Festa de la Poesia a Sitges, amb la relativa tranquil·litat que semblava que vivíem el final de la pandèmia. No va ser així perquè aquest virus rodó amb potes va mutant i anem per la setena –m’he descomptat?– onada. Faig un recordatori de prudència sense parlar més de la bestiola que ens condiciona la vida i m’encaro cap a la vida veritable que és la poesia.

Quinze anys més tard –setze,de fet– hem consolidat la Festa de la Poesia a Sitges amb un programa solvent, sostenible, atractiu i amb totes les garanties d’èxit certificat per la seva trajectòria i perquè, a més, entre els poetes corre la dita que si no han estat convidats a la Festa de la Poesia a Sitges, no en tenen l’estatus complert. Mirant el nostre flamant calendari oficial de festes i activitats se’n compten quaranta-sis, de durada diversa. No comentaré ara i aquí ni la despesa pública que comporten, ni a quins interessos responen, ni preguntaré pel cost directe i indirecte entres subvencions, ajuts i recursos propis que comporta per a l’Ajuntament, ni relativitzaré, i molt, els concebuts impactes econòmics i el seu destí final. No. Però sí que voldria fer constar que hi ha festes que són objecte de més estimació per part de la ciutadania sitgetana, de més implicació popular, i de més sinergies amb les entitats locals que d’altres; aquesta és una realitat que no es pot obviar. Com que sóc declaradament crítica amb l’aprofitament de la vista de la postal per al tot s’ho val promocional i mediàtic no puc deixar de donar la meva opinió.

La Festa de la Poesia a Sitges neix de la voluntat de les persones que estimen la poesia i que hi creuen. Creure en les arts és més que un acte de fe; és un acte de llibertat crítica que enriqueix, educa, desvetlla emocions, qüestiona realitats, planteja dubtes, promou reflexions i constitueix un dels posicionaments més gratificants tant des de l’activitat com des del seu gaudi. Aquest és el secret, o un dels secrets, de la Festa de la Poesia a Sitges. Els poetes que fins ara hi ha passat com a protagonistes i, ben sovint, hi tornen com espectadors, voluntaris o acompanyants, saben i expliquen que la Festa no té res a veure amb qualsevol altre festival de poesia i que cada edició és singular i irrepetible. Aquest és un dels seus secrets. Un altre és el caràcter de destacar i individualitzar el perfil de cada poeta al llarg dels diversos actes, de manera que no només es tracta de recitar uns versos sinó d’apropar-nos a la personalitat de cadascun i cadascuna. I ells i elles, passats els moments de sorpresa, s’hi posen d’allò més bé. I, qui en vulgui en pot adquirir llibres perquè el Quiosc de l’Alba té cura de portar-nos-en dies abans. Només això ja la fa diferent, la Festa. Però hi ha més coses. El seu mateix caràcter és concebut com una festa de debò i per això no té res d’estrany que quan els i les poetes arriben els rebin les autoritats, les pubilles i els hereus de les entitats de la Vila i la banda de música; que els llencin clavells i que se’ls obsequiï amb poemes recitats des dels balcons mentre passen pel carrer, o que s’editi el llibre de la Festa on ells i els seus poemes són protagonistes.

La Festa té més característiques i una d’elles, no menor, és que es correspon amb l’ADN sitgetà al cent per cent en versió poètica. És universalment reconegut que La Cubana és un dels més alts exponents de l’ADN sitgetà, cosa que ens honora i ens enorgulleix. La Festa de la Poesia també ho és i el punt que té tota ella de teatralització de la poesia hi ben lliga. És això el que la fa diferent, singular i cobejada. Em consta que al llarg de l’any, quan la Cèlia i en Joan van per aquests mons exercint de poetes – de fet, hi van sempre, és clar – sempre hi ha qui se’ls acosta i els pregunta a cau d’orella:-I a mi, quan m’hi convidareu?

Àngels Marzo, Biel Mesquida, Corina Oproae, Esteve Plantada, Josep Piera, Pere Joan Martorell, Xènia Diakonova: ja heu vist que el vostre versfusió encapçala a manera de benvinguda aquest Marge Llarg per on va passant la vida sitgetana. Que la disfruteu molt, fins que el cor us digui prou, mentre nosaltres us anem fent companyia durant aquestes assenyalades quaranta-vuit hores.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure