LOADING

Type to search

Editorial

Pressió fiscal elevada

L’aprovació inicial de les Ordenances fiscals del 2022 ha deixat una de calenta i una de freda. El Govern municipal ha optat per a no efectuar cap augment de l’Impost de Béns Immobles, la principal taxa municipal. Però aquesta decisió no impedirà que a l’hora de la veritat el rebut que rebran els propietaris d’habitatges l’any vinent serà un 6,5 més car que el d’aquest any. Tot això, mentre els efectes socioeonòmics de la pandèmia encara continuen vigents, si bé, afortunadament, cada cop menys, com posa de manifest un estudi de Banc Sabadell efectuat a partir de les transaccions econòmiques amb targetes de crèdit, que constata que el nivell de recuperació a Sitges és superior.

La decisió del Govern municipal de no augmentar l’IBI serà celebrada pel conjunt dels propietaris d’habitatges. En els darrers vuit anys l’IBI ha patit continus augments a Sitges, especialment des que el 2013, el Govern municipal d’aleshores va optar per efectuar una revisió cadastral, que va suposar un augment considerable dels rebuts. Per tant, que aquest any, l’Ajuntament opti per mantenir el tipus de gravamen és una notícia a subratllar.

Ara bé no seran pocs els qui consideraran que aquesta mesura resulta insuficient, ja que l’augment efectuar per la Direcció General del Cadastre, que depén de l’Estat, suposarà que el conjunt del rebut augmenti un 6,5 per cent. Es tracta d’una xifra especialment elevada i sensiblement per sobre del 4 per cent d’augment de l’IPC conegut aquesta setmana. La quantitat final del rebut de l’IBI és el resultat d’una conjunció de factorsen la qual intervenen decisions actuals municipals, junt amb altres anteriors, a més de les del Govern de l’Estat.En aquest context, l’executiu local tenia tres opcions: haver tornat a augmentar el tipus de gravamen, que hagués resultat impropi en el context actual; haver-lo mantingut, com finalment ha estat així; i encara una tercera, que hagués estat reduir-lo,. En aquest cas s’hagués hagut de rebaixar sensiblement el Pressupost municipal, amb tot el que suposa de les diverses polítiques que se’n deriven. Aquesta darrera opció –que no comparteixen les formacions d’esquerres, especialment les més radicals– és la que defensa bona part de l’oposició, que sosté que Sitges és un dels municipis amb els impostos més elevats del país.

L’aprovació inicial de les Ordenances deixa encara pendent l’IBI als hotels, després que, incomprensiblement, el Govern no efectués cap rebaixa l’any passat, malgrat que molts tenien tancat per la crisi de la Covid.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure