Primera sanció a un gran tenidor de pisos buits

L’Ajuntament li aplica un recàrrec del 50% en l’IBI

Pisos a primera línia de mar. (Àlex Ferret)
- Publicitat -

Hi ha diversos ajuntaments catalans que, davant l’emergència habitacional que pateix una part cada vegada més elevada de la ciutadania, preveuen sancions econòmiques als grans tenidors que disposin d’immobles buits. Molt sovint, aquestes multes recollides en la normativa municipal no s’acaben aplicant, ja que abans hi ha un llarg i complex recorregut administratiu i jurídic en què s’ha de demostrar que, efectivament, aquells immobles estan buits. L’Ajuntament de Sitges, per exemple, disposa d’una sanció específica per als grans tenidors d’habitatges buits des de l’any 2020, quan es van definir els criteris per determinar què era un pis desocupat i es va incloure en les ordenances fiscals un gravamen del 50% en l’impost de béns i immobles per als propietaris d’aquesta tipologia d’immobles.

El Govern municipal ja deia aleshores que tenir pisos buits a Sitges era una “situació anòmala, que dificultava la possibilitat d’accés a l’habitatge i la seva funció social”. Tres anys després, l’executiu ha fet efectiva, aquest mes de març, la seva primera sanció. El recàrrec en el pagament de l’IBI s’ha pogut aplicar a un gran tenidor de tres pisos buits, un cop superada la inspecció, el registre i la declaració d’aquells habitatges que, segons la normativa vigent, reunien les condicions per considerar-se “permanentment desocupats”. Entre altres factors, comprovar que no hi ha ningú empadronat en aquestes adreces, que no hi ha viscut ningú durant els darrers dos anys o que no s’hi ha fet cap consum dels serveis d’aigua, llum o gas.

Els altres pisos que també podrien ser sancionats, a L’Eco d’aquesta setmana. Podeu trobar-lo en format paper als punts de venda habituals (quioscos, estancs i supermercats) i també en format PDF a la plataforma digital iQuiosc.cat.

Articles relacionats