Recuperació lenta: el sector turístic encén l’alarma

El carrer Major, la setmana passada
- Publicitat -

Caps de setmana amb força gent, però dies laborables sense moviment. Aquesta és la tònica que està vivint Sitges en les darreres setmanes, des que el Garraf i l’Alt Penedès van sortir del confinament a que havien estat sotmeses per l’ordenació sanitària de Catalunya. La concentració del moviment en només els caps de setmana preocupa a un sector que està percebent com la recuperació està sent més lenta del previst.

Aquest darrer cap de setmana, els hotels han tingut una ocupació propera al 70 per cent; en alguns casos ha estat superior, però en altres inferior. Els restaurants –especialment, els que tenen terrassa i espais oberts– també han registrat un ampli moviment, en alguns casos amb ple al migdia. I les platges han mostrat, com el cap de setmana passat, un moviment notable de gent. El nou portal que mesura els percentatges d’ocupació ha marcat el ple en algunes d’elles durant els migdies de dissabte i de diumenge. També ahir diumenge hi va haver cues i retencions a la tarda a l’autopista del Garraf en direcció a Barcelona, en un senyal del moviment de gent registrat a la costa.

Però una cosa són els caps de setmana i una altra els dies laborables. Si ahir l’ocupació hotelera era del 70% de mitjana, avui –a les portes del juliol– amb prou feines arriba al 20. I el mateix succeeix amb els apartaments turístics: el percentatge d’ocupació és encara notablement baix.

Inicialment, el sector turístic va situar el pont de Sant Joan con el punt d’inflexió entre el confinament i la recuperació. Però la realitat està sent diferent. La represa és lenta, el moviment encara excessivament limitat i la presència de turistes és gairebé nul·la. Aquest panorama ha obligat a retocar els plans del sector i traslladar fins al mes d’agost el retorn a una normalitat que, en termes de facturació, no serà com la de qualsevol altre agost. Una de les tòniques actuals, per exemple, és que els preus de les habitacions són de temporada baixa, malgrat ser en plena temporada alta.

Al sector hi ha preocupació, ja que si no s’aconsegueixi revertir la situació, ni que sigui parcialment, hi haurà moltes empreses que no podran suportar el pas de l’hivern. Així mateix li van traslladar a l’alcaldessa, Aurora Carbonell, titulars de negocis d’hostaleria i restauració en una ronda de trobades realitzada fa quinze dies.

A L’Eco d’aquesta setmana publiquem un reportatge on exposem la lenta recuperació dels sectors econòmics. Podeu trobar a L’Eco als punts de venda habituals: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa, si ens truqueu al 666 82 79 38. O bé, el podeu comprar per i iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats